Política

La pàgina de subhastes eBay retira els anuncis de venda de vots a internet, que podrien ser delictius

Eleccions 9 de març

La coneguda pàgina de subhastes per internet eBay ha retirat les subhastes de venda de vots que diversos ciutadans havien registrat a la seva web de cara a les eleccions generals del 9 de març, una pràctica que, segons s'assegura en fonts jurídiques, podria ser considerada delicte electoral d'acord a la legislació vigent.
Conscient d'això, el departament de vigilància del citat portal ha procedit a retirar els anuncis que s'han anat penjant a la web des de dissabte passat i farà el mateix amb tots aquells que es puguin colar fins a la celebració dels comicis.

De fet, fonts d'eBay han detallat que habitualment el departament de vigilància de la pàgina aconsegueix que un 75% dels productes "no permesos" no acabin anunciant-se a la pàgina, fet que no ha ocorregut amb la venda de paperetes electorals, les subhastes de les quals, no obstant això, ja han estat anul·lades.

La igualtat que pronostiquen els sondejos a les eleccions generals del març ha estat utilitzada com a justificació per a aquesta venda de vots al millor postor a la citada pàgina d'internet, on ahir a primera hora es van poder veure fins a cinc anuncis de diferents ciutadans oferint la seva papereta.

Des de dissabte ha estat a la venda el vot d'un ciutadà d'Arucas (Las Palmas de Gran Canaria), el que havia aconseguit moure més la subhasta, amb un total de 17 licitacions, fins a arribar a una cotització de 64,5 euros.

"Poso a subhasta el meu vot en total llibertat i coneixement del que significa aquest fet –argumentava en la descripció del producte aquest anunciant–. Total confidencialitat i anonimat al guanyador del vot".

També s'oferien a subhasta els vots de dos ciutadans de Cadis, un del municipi del Puerto de Santa María i l'altre de la capital, que només va rebre una licitació, però per l'import més elevat: 100 euros.

Proves gràfiques
El mateix van fer un ciutadà de Mieres (Astúries), el vot del qual va arribar a cotitzar a 10,60 euros, i un altre de Culleredo (la Corunya), que fins i tot prometia en el seu anunci en vídeo tant el moment que fiqui la seva papereta al sobre com la seva introducció a la urna que li correspon, a Pontevedra.

Fonts jurídiques asseguren que aquest tipus de pràctiques podrien suposar un delicte electoral, ja que la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estableix a l'article 146.1 que es castigarà amb la pena d'arrest major i multa de 180 euros a 1.800 euros "qui per mitjà de recompenses, remuneracions o promeses, sol·liciti directament o indirectament el vot d'algun elector, o l'indueixi a l'abstenció".

I no només els compradors del vot corren el risc de ser acusats d'aquest delicte electoral, sinó també els ciutadans que han tret a subhasta el seu vot, i fins i tot qui ho difon, ja que l'article 18 del Codi Penal equipara la "provocació al delicte" amb la "inducció" al mateix i ho aplica a qui inciti "per mitjà de la impremta, la radiodifusió o qualsevol altre mitjà d'eficàcia semblant, que faciliti la publicitat o la concurrència de persones a la perpetració d'un delicte".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La convenció de Kamala Harris

Los Ángeles
Jordi Parent
Alcalde d’Olesa de Montserrat (ERC)

“Un dia la reivindicació del Montserratí es pot revifar”

Olesa de Montserrat
Fernando Vicente
Cap de l’oposició a Olesa de Montserrat (PSC)

“Veient com està governant, amb aquest alcalde, no hi pactaríem”

Olesa de Montserrat

L’any convuls del ‘nou’ Bloc Olesà

Olesa de Montserrat
Ven eçuela

L’oposició reivindica com a “gran victòria” les marxes de dissabte

Barcelona
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

Barcelona
política

Junts retreu a Illa que anés a “rebre instruccions” de Sánchez i no als actes del 17-A

barcelona
política

Prada homenatja Jordi Carbonell en el centenari del seu naixement

prada
Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

Barcelona