Política

67 morts i desenes de ferits en dos atemptats a Alger

Terrorisme

L'organització terrorista Al Qaida per al Magrib Islàmic (AQMI) ha copejat avui de nou la capital algeriana amb dos atemptats amb cotxes bomba que han causat 67 morts i desenes ferits, segons les dades provisionals del ministeri de l'Interior, encara que altres fonts asseguren que el nombre de morts és encara més elavada.

El primer atemptat ha tingut com objectiu les seus del Tribunal Suprem i del Consell Constitucional, situades en el barri residencial del Biar, on la destrucció resulta impactant.

"En El Biar, la xifra de víctimes és important perquè hi ha moltes persones sota els enderrocs", ha declarat el ministre de l'Interior, Yazid Zerhouni, a la televisió estatal.
Aquesta primera explosió s'ha produit poc abans de les 10:00 hores local i gran part de les víctimes són estudiants que viatjaven en un autobús que ha quedat completament destrossat.

La televisió ha mostrat imatges en les quals es veu que diverses plantes de la seu del Consell Constitucional s'han esfondrat per la deflagración, que ha provocat també un enorme cràter en la calçada i ha generat pànic entre la gent que es trobava en el lloc.

Les primeres informacions indicaven que la bomba havia explotat dins de l'autobús d'estudiants, però Zerhouni ha confirmat que es tracta d'un cotxe bomba.

Les forces de seguretat i els serveis d'emergència s'han desplegat ràpidament en la zona, on un dispositiu ha impedit l'accés al lloc i ha desviat el tràfic.

Crits d'auxili
Diversos testimonis han explicat que desenes d'empleats municipals han estat mobilitzats per les autoritats per a participar en el rescat de les víctimes atrapades en els enderrocs del Consell Constitucional, els crits d'auxili de les quals podien escoltar-se arreu.

Uns minuts més tard, una altra explosió ha sacsejat un altre elegant barri d'Argel, el d'Hydra, on se situen nombroses residències de representacions diplomàtiques estrangeres i domicilis d'alts responsables governamentals.

Aquesta vegada l'objectiu ha estat una comissaria de policia molt propera a la seu de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats. El ministre de l'Interior ha confirmat que ha estat un atemptat suïcida amb cotxe bomba.

Els efectes també han estat importants: la comissaria ha volat literalment pels aires, els cotxes aparcats estan seriosament danyats i les façanes de les cases pròximes han quedat destruïdes.

Forta commoció
La forta commoció per l'atemptat ha dut a Zerhouni a desplaçar-se ràpidament a les zones afectades, al costat del cap de la policia, el coronel Ali Tounsi, per a conèixer de prop la situació.

"Mai hem exclòs nous atemptats. No estem a resguard d'aquestes accions criminals", ha declarat el ministre abans de llançar una crida a la població perquè romangui alerta.

Zerhouni ha assegurat que s'han aixecat importants dispositius de seguretat, però "sempre pot haver atemptats i el seu fracàs depèn del nostre grau de vigilància".

Per als serveis de seguretat, no hi ha dubte que els atemptats són obra d'AQMI. "Han triat de nou el dia 11 del mes per a matar innocents, com va passar el 11 d'abril i el 11 de juliol", ha dit un oficial de policia.

Antecedents
L'11 d'abril un atemptat contra el Palau del govern i centre de lluita antiterrorista en Argel va causar 30 morts i més de 300 ferits, mentre que l'11 de juliol un desena de soldats van morir per l'atac a una caserna de l'exèrcit en Lakhadaria.

Aquests atemptats van ser reivindicats per AQMI i el cap nacional de l'organització, Abdelhak Drukel, alias Abu Mussab, havia amenaçat amb accions similars a l'afirmar que desenes de joves estaven preparats per a cometre atacs suïcides.

Segons alguns observadors, els atemptats d'avui eren previsibles i són en venjança per les recents pèrdues sofertes per AQMI. En les últimes setmanes, els serveis de seguretat han acabat amb set dirigents del grup, entre ells els més pròxims de Drukel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.