Política

Òmnium convoca un gran acte per qüestionar la legitimitat del TC per avaluar l'Estatut

Consistirà en una concentració al Teatre Nacional de Catalunya el dia 25

Òmnium Cultural, una de les entitats del país que tenen més socis, ha decidit convocar un gran acte multitudinari per qüestionar públicament la legitimitat del Tribunal Constitucional per fer una sentència sobre l’Estatut. Òmnium preveu fer una concentració al Teatre Nacional de Catalunya el pròxim 25 de juny. L’acte tindrà lloc l’endemà de la festivitat de Sant Joan, una diada que es considera nacional i emblemàtica als Països Catalans.

La direcció d’Òmnium s’està posant aquests dies en contacte amb les principals entitats cíviques i socioeconòmiques del país per convidar-los a l’acte. Pensa convidar-hi les patronals Cecot i Pimec, els sindicats CCOO i UGT, el Centre UNESCO de Catalunya, el Consell de la Joventut de Catalunya, el Cercle d’Estudis Sobiranistes i la Plataforma pel Dret de Decidir, entre d’altres.

Les fundacions
Encara que no prendran la paraula, també demanarà la presència del tripartit i de CiU, que són les formacions que actualment defensen l’Estatut. A més d’aquestes quatre formacions, Òmnium espera la participació de les seves fundacions: la Trias Fargas (CatDem), la Rafael Campalans, la Josep Irla i la Nous Horitzons.

El coordinador de l’acte, Alfons López Tena, que també és vocal del Consell General del Poder Judicial, precisa que l’objectiu no és demanar que no es retalli l’Estatut al Constitucional, sinó “negar la legitimitat” a aquest tribunal per trencar el pacte que va fer Catalunya amb l’Estat amb el nou text estatutari, finalment referendat pels ciutadans. “Una sentència negativa significaria tancar el règim autonòmic”, afegeix López Tena.

La direcció d’Òmnium està ultimant un document per recollir aquests criteris, i exposar-los amb rotunditat durant l’acte. L’entitat cultural espera començar a mobilitzar els catalans per quan surti la sentència, prenent com a base que aquesta és una acció política. La concentració estarà oberta a la participació d’altres entitats. Algunes prendran també la paraula, però la intenció és que no ho faci cap partit polític. Un dels objectius de l’acte és promoure la unitat per preparar una resposta ciutadana contra la sentència del Constitucional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.