POLÍTICA
La mesa del Parlament manté el guió i al·legarà a la JEC per l’acta de Borràs
La mesa del Parlament va decidir mantenir el guió previst, seguint els mateixos passos que va fer per defensar l’acta de diputat de Pau Juvillà i de l’expresident Quim Torra, i presentarà al·legacions contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’escó a la presidenta suspesa, Laura Borràs. També era una evidència que la decisió no tindria el suport del PSC i tant la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, com el secretari primer, Ferran Pedret, hi van votar en contra.
Sense compartir la qüestió de fons en la interpretació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que condemna per prevaricació i falsedat documental la gestió de Borràs al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) –per Junts, és un cas de persecució política i, per ERC i la CUP, de corrupció–, les tres formacions van acordar mantenir el criteri de presentar-hi al·legacions adduint que un òrgan administratiu com la JEC no és competent per decidir la retirada de l’acta d’un diputat ni està per sobre del reglament de la cambra, que només ho preveu en casos de sentència ferma. I aquest no és el cas, ja que Borràs recorrerà contra la decisió al Tribunal Suprem (TS), una iniciativa que també van fer Juvillà i Torra i que no va impedir que la JEC rebutgés les al·legacions argumentant que es donaven les circumstàncies que permetien aplicar la “causa d’inelegibilitat sobrevinguda” de l’article 6.2b de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg). De fet, la resolució de la setmana passada de la JEC en què donava fins al 28 d’abril a la vicepresidenta en funcions de presidenta del Parlament, la republicana Alba Vergés, perquè expliqui si manté l’escó de Borràs, ja recorda els dos precedents a la cambra que van acabar amb la retirada de l’escó. En el cas de Juvillà, la diferència és que es va demanar un dictamen a la comissió de l’Estatut del Diputat perquè passés abans pel ple de la cambra, cosa que ara no s’ha fet.
Borràs va carregar contra la mesa perquè “ara vol fer veure que està respectant drets quan els va vulnerar amb una aplicació fraudulenta de l’article 25.4”, amb referència a la decisió del 28 de juliol de suspendre-la com a diputada. També es va mostrar sobtada pel fet que, aquesta vegada, el PSC hi votés en contra, a diferència del que va fer en el cas de Juvillà. La portaveu del PSC, Alícia Romero, va expressar: “No podem obviar que el que ens han dit dues vegades ens ho repetiran una tercera.”