Política

Més participació que el 2001, en les eleccions municipals franceses

La participació en la primera volta de les eleccions municipals franceses era del 56,25% a les 17.00 hores, xifra superior al 53,28% que hi havia a la mateixa hora en els comicis de 2001, ha informat el govern.

No obstant això, en la primera ronda de les eleccions cantonals, que també se celebren aquest diumenge, la participació del 54,53% a les 16.00 hores era menor al 55,55% constatat al 2001.

En els anteriors comicis municipals, a l'acabament de la jornada electoral havia votat un 67,29% del cens a la primera volta i un 56,96% en la segona, les xifres més baixes en tres dècades.
La jornada electoral acaba en la majoria de col·legis electorals de França a les 17.00 hores i dues hores més tard a les grans ciutats.

Es renovaran els regidors dels 36.782 municipis de França (els escollits designen després els alcaldes) per un mandat de sis anys.

Les cantonals d'aquesta jornada, que acabaran amb una segona volta el proper diumenge, serveixen per renovar la meitat dels representants dels consells electorals del centenar de departaments en què es divideix França. L'altra meitat dels cantons van escollir els seus consellers generals al 2004.

Més enllà de l'evident dimensió local, d'aquests comicis es farà una lectura en clau política nacional. Així, els sondejos dels últims dies apuntaven un revés per la majoria conservadora del president de la República, Nicolas Sarkozy. El descens de popularitat de Sarkozy des de començaments d'any, unit a un context econòmic poc favorable, hauria de beneficiar als socialistes, que podran ampliar així el seu domini en les instàncies regionals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.