Política

Veltroni demana pas

El líder del centreesquerra es postula com el millor garant per aplicar reformes a Itàlia enfront d’un Berlusconi “cansat”

Amb l’optimisme i la confiança que irradia Barack Obama com a força d’inspiració, el líder del centreesquerra italià, Walter Veltroni, va demanar als seus compatriotes una oportunitat per pilotar el canvi i obrir un cicle de reformes que portin més prosperitat i més justícia social a Itàlia, després de quinze anys de paràlisi i de baralles esterilitzants.

L’exalcalde de Roma i artífex del nou Partit Demòcrata (PD) va tancar ahir la campanya de les eleccions legislatives amb una crida a impedir el retorn al poder de Silvio Berlusconi, amb qui va descartar cap mena de pacte per a un govern compartit en cas que les urnes donin un resultat ajustat. “Qui tingui un escó més que els altres, que governi”, va dir Veltroni als prop de 100.000 seguidors concentrats a la plaça del Popolo, a Roma, mentre rebutjava que el PD i el Poble de la Llibertat (PdL), del Cavaliere, tinguin el mateix programa. “Som i seguirem sent forces alternatives”, va remarcar.

Companys de generació
Per edat, es va presentar com a única garantia de renovació –“sóc de la mateixa generació que Brown, Zapatero i Bachelet”– enfront d’un rival “cansat”, el septuagenari Berlusconi, que aspira a encapçalar el govern per tercer cop.
Veltroni va reclamar un nou estil de fer política basat en el respecte a les idees de l’adversari i a les institucions de l’Estat, inclosos l’himne i la bandera, i va furgar en les contradiccions de la coalició de centredreta –que aplega sota un mateix sostre els berlusconians, els postfeixistes d’Aliança Nacional i els secessionistes de la Lliga Nord– en temes com el reconeixement del dret de vot dels immigrants a les eleccions locals, la resolució de la crisi de la companyia aèria de bandera, Alitalia (que és a un pas de la fallida) o la defensa de la unitat d’Itàlia.

“La Lliga tindrà la clau si guanya la dreta”, va advertir Veltroni, que, no obstant això, va pronosticar que, en cas de derrota, el PdL desapareixerà l’endemà mateix de les eleccions.

Després d’un breu homenatge a Romano Prodi, el primer ministre en funcions i autèntic desaparegut en la campanya –“ha sanejat els comptes”–, Veltroni va afirmar que se sent “lliure” per aplicar el seu programa reformista després d’haver trencat amb els comunistes, que, segons va admetre, van sotmetre l’últim govern a pressions “extenuants”.

Mentre el líder del PD cridava els italians a una nova primavera, Berlusconi esgotava ahir totes les vies per reclamar el vot útil a democristians i a ultradretans, alertant-los que no tindran prou suport per entrar al Parlament. Des de l’esquerra radical, Fausto Bertinotti, de Refundació Comunista, instava a impedir que s’instal·li a Itàlia el “duopoli” de Berlusconi i PD, un missatge semblant al que va llançar el democristià Pier Ferdinando Casini, que va advertir que “sense el centre moderat, no es governa Itàlia”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona