ERC presenta 182 llistes gironines i Junts, 174
És la xifra més alta dels republicans
El PSC arriba a les 128, la dada més alta des del 2011, i la CUP manté les 40
La sort ja està tirada. Dilluns es va tancar el termini per presentar les candidatures que poden presentar partits polítics o bé agrupacions d’electors a les pròximes eleccions municipals. Avui s’han publicat als butlletins oficials provincials totes les candidatures presentades i les juntes de zona tindran dos dies per detectar-hi possibles irregularitats i comunicar-les. Tot i això, ahir alguns partits ja van fer balanç de “l’artilleria” amb què es presenten el 28 de maig.
Junts per Catalunya ha presentat 174 candidatures a les comarques gironines (el nombre més elevat, a l’Alt Empordà, 50; seguit del Baix Empordà, 27; el Gironès, 23; la Selva, 22, i la Garrotxa, 16). Una dada que la presidenta de la vegueria de Girona, Maria Àngels Planas, qualifica “d’excepcional i de gran valor”, tenint en compte que Junts “és un partit nou, que va néixer l’estiu del 2020 i que ha fet, en tot aquest temps, una gran tasca d’implantació del projecte a pobles i ciutats”, una feina que ha permès “reunir un gran nombre de persones compromeses amb el seu municipi, amb un enorme capital humà”. “Comptem amb candidats i candidates que tenen una gran força, determinació i voluntat de servei públic; experiència i renovació, per poder confeccionar les millors llistes i consolidar-nos com a força política municipal en les eleccions”, afirma.
ERC, el que té més llistes
Per la seva banda, el PSC ha presentat davant de les cinc juntes electorals de zona 128 candidatures. És la dada més alta des del 2011, després d’una baixada durant els anys 2015 i 2019. “S’ha pogut fer candidatura a municipis on feia anys que no es feia i el partit ha fet un esforç per recuperar implantació al territori, on espera que això es tradueixi en millors resultats que fa quatre anys i en més alcaldies”, exposen. La CUP es manté i presenta 40 candidatures a comarques gironines, el mateix nombre que el 2019. Creixen, però, al Gironès. “Passem de 12 a 15 candidatures; incorporem Sant Jordi Desvalls, Sant Martí Vell i Medinyà, i mantenim les altres dotze que teníem”, remarquen des del grup. “Hem fet candidatura Som Poble, llistes associades a la CUP amb l’objectiu d’ampliar la unitat popular i créixer als municipis amb més pluralisme. I també a Girona amb Guanyem.”
LES FRASES
120.000 migrants gironins no podran votar
On voto? és el lema de la campanya que la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines ha iniciat per reivindicar la demanda del dret a vot i denunciar les barreres que encara existeixen per a la plena participació de les persones migrants en la vida política del país. La Coordinadora ha dut a terme un estudi quantitatiu que mostra que a les comarques gironines un de cada cinc veïns no podrà votar en les pròximes eleccions (unes 120.788 persones). Això vol dir que, tot i viure i treballar aquí, no podran escollir els seus representants polítics ni incidir en les polítiques públiques que els afectaran directament. I en l’àmbit català, un milió de persones no ho podran fer.
Per municipis, Salt és la població amb el percentatge més elevat de persones que no podran votar, concretament un 34%. Però n’hi ha molts d’altres on la població exclosa de les urnes arriba gairebé al 20%. És el cas de Girona, Santa Coloma de Farners i Olot. A Figueres, s’enfila fins al 27% de la població.