Política

L’examen al llegat de Madrenas, en mans de 68.515 gironins

Amb l’inici de la campanya i l’enganxada dels cartells electorals, comença l’esprint final per dilucidar el diumenge 28 de maig qui serà el substitut de Marta Madrenas a Girona i els nous batlles i batllesses de la demarcació. Dels 221 municipis, ja n’hi ha 36 en què l’alcaldia està decidida perquè hi ha una candidatura registrada. Seran, però, uns comicis molt oberts en la majoria de les poblacions i, de fet, la votació del 28-M servirà per posar les cartes sobre la taula i posar en marxa l’aritmètica de pactes. En aquestes eleccions, ERC és qui presenta més llistes (182), seguida de Junts (174), el PSC (128) i la CUP (40). Tot darrere hi ha el PP (23), En Comú Podem (19) i Ciutadans (9), a banda de les llistes de grups independents.

Girona tindrà un nou inquilí a la plaça del Vi i un inici de cicle post-Madrenas. L’accidentada tria de la persona que l’ha substituït com a candidata –primer Assumpció Puig i al final Gemma Geis– i l’examen al llegat de l’alcaldessa sortint estarà en mans de 68.515 persones amb dret a vot –n’eren 66.893 fa quatre anys.

De les quatre candidatures que tenen possibilitats de victòria, Junts és l’única que presenta una cara nova. L’exconsellera Geis aspira a mantenir la plaça de Girona, la més gran que ostenta Junts al país, en una lluita amb els mateixos tres aspirants a prendre el relleu que el 2019: Lluc Salellas (Guanyem), Sílvia Paneque (PSC) –es presenten per tercer cop– i Quim Ayats (ERC).

Les propostes (i promeses) sovintejaran aquests dies en actes als barris i invitacions als pesos pesants de les formacions, apel·lacions al vot i debats de candidats. Fins a tretze llistes hi haurà a Girona, incloent-hi el PP, Escons en Blanc, Ara Girona de l’exregidor de CiU Carles Ribas i En Comú Podem.

S’haurà de veure, entre altres coses, si els obstacles de mandat de què parlava Madrenas dilluns –temporal Glòria i covid-19– acaben essent també un obstacle perquè el partit més votat el 2011, el 2015 i el 2019 mantingui l’hegemonia.

La persona vencedora el 28-M serà la cinquena que ostenti la vara després de Joaquim Nadal (1979-2002), Anna Pagans (2002-2011), Carles Puigdemont (2011-2016) i l’esmentada Marta Madrenas (2016-2023), sense comptar els 53 dies amb Albert Ballesta, fa set anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia