Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els contraatacs ucraïnesos posen en perill els flancs russos en Bakhmut

El cap dels mercenaris Wagner diu que ha perdut al voltant de 100 homes cada dia en els nou mesos que dura la batalla per Bakhmut

Les forces ucraïneses han posat en perill amb una sèrie de contraatacs els flancs de les tropes russes entorn de Bakhmut, on han aconseguit acostar-se pel nord-oest a la ciutat i recuperar territori al sud-oest. “Els flancs s’enfonsen, el front s’esfondra i els intents del ministeri de Defensa de suavitzar d’alguna forma la situació condueix i conduirà a una tragèdia global per a Rússia”, ha advertit aquest divendres visiblement molest el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin.

L’empresari va recomanar en un vídeo a la adreçat a la cúpula militar que “deixi de mentir immediatament” sobre la situació real en aquest bastió, dels flancs del qual “van fugir les unitats del ministeri de Defensa”.

El portaveu del ministeri de Defensa, tinent general Ígor Konashénkov, ha afirmat en el seu comunicat bèl·lic que en “les unitats aerotransportades detenen els intents de les Forces Armades d’Ucraïna de contraatacar pels flancs” de Bakhmut.

També ha assegurat que els contraatacs ucraïnesos al llarg de 95 quilòmetres en direcció de la ciutat de Soledar, uns 15 quilòmetres al nord-est de Bakhmut i sota control rus des de gener passat, “van ser repel·lits i “no es van permetre incursions en la defensa russa”.

Perilla tot el front de guerra

Prigojin ha mantingut que només el divendres els russos han perdut un territori de 5 quilòmetres quadrats en el nord-oest de Bakhmut, la qual cosa inclou la carretera entre la ciutat i la localitat de Txàssiv Iar –la principal via de subministrament de les tropes ucraïneses i que Rússia assegurava tenir sota control de foc– i totes les altures tàctiques.

Konashénkov ha explicat sobre aquest tema que les seves forces havien ocupat “posicions més favorables” prop de la presa Berjóvskaya, en el nord-oest, un eufemisme per a un replegament.

A més del nord-oest, on les tropes ucraïneses també haurien tingut èxit és prop d’Ivanivske, 8 quilòmetres al sud-oest del centre de Bakhmut.

L’empipament del cap del Grup Wagner és monumental, no sols perquè havia advertit en nombroses ocasions d’un possible col·lapse d’aquest front, sinó també perquè per a arribar a aquest punt de la batalla, que dura ja més de nou mesos, han hagut de morir cent dels seus homes de mitjana al dia, segons recorda en cada ocasió.

El cap dels mercenaris Wagner, en el seu enfrontament amb la cúpula militar russa, ha convidat al ministre rus de Defensa, Serguei Shoigú, a visitar Bakhmut per a valorar la “difícil situació operativa”.

Replegament rus al nord-oest

En la vespra, fonts del ministeri rus de Defensa encara havien afirmat que “la situació general en la zona de l’operació militar especial està sota control”, davant les creixents informacions de bloguers militars russos que les forces ucraïneses havien aconseguit trencar alguns flancs.

El comandant de les Forces Terrestres d’Ucraïna, coronel general Oleksandr Syrsky, ha confirmat avui en una reunió de l’Estat Major del Comandant en Cap Suprem, Volodímir Zelenski, que les seves unitats “van detenir a l’enemic per la força i fins i tot l’han fet retrocedir en algunes direccions”.

Els avanços ucraïnesos s’han produït després que dimarts passat Prigojin denunciés que una de les unitats de l’Exèrcit rus va fugir d’un dels flancs de Bakhmut, deixant sense protecció una àrea de gairebé 2 quilòmetres d’ample i 500 metres de profunditat.

La viceministra de Defensa d’Ucraïna, Hanna Malyar, ha confirmat avui que aquesta setmana els defensors ucraïnesos “van avançar 2 quilòmetres en direcció a Bakhmut”, alguna cosa que Syrsky ja va avançar dimecres.

Continuen els esforços diplomàtics per aun alto el foc

Després de rebre Zelenski el passat dijous a l’excanceller brasiler Celso Amorin, assessor del president Luiz Inácio Lula da Silva –qui intenta formar un grup de països que pugui exercir una sort de mediació entre Rússia i Ucraïna– demà el mandatari viatjarà a Roma per a reunir-se amb les autoritats italianes i el papa Francesc, qui va revelar que està en marxa una missió del Vaticà per a frenar la guerra a Ucraïna.

Al seu torn, el representant especial del govern xinès per a Assumptes Eurasiàtics, Li Hui, visitarà la setmana vinent, entre altres països, Ucraïna i Rússia, a fi d’impulsar una solució política a la ‘crisi’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona