Política

Estrasburg admet la demanda de Junqueras per no deixar-lo exercir de diputat

Dóna fins l’1 de setembre a l’Estat espanyol perquè es pronunciï per la vulneració del dreta la llibertat d’expressió i a les eleccions lliures en no deixar-lo assistir al ple del Parlament quan estava a presó

Junqueras diu que és un nou pas per aconseguir condemnes fermes contra l’Estat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg (França), ha admès finalment a tràmit una demanda del president d’ERC, Oriol Junqueras que va presentar el seu advocat Andreu Van den Eynde,, en què denuncia que l’Estat espanyol li va prohibir assistir a la sessió constitutiva del Parlament de Catalunya el desembre de 2017 i exercir de diputat, mentre era en presó preventiva per orde del jutge instructor del cas Pablo Llarena.

Junqueras, segons recull una comunicació d’ERC, s’ha mostrat contundent assegurant que “és un nou pas en el camí per denunciar i per aconseguir condemnes fermes contra l’Estat espanyol per la violació dels drets polítics, pels drets de representació”, però sobretot, ha afegit, “per la violació del dret dels ciutadans de ser representats per aquelles persones que els mateixos ciutadans han votat”.

Per la seva banda, Van den Eynde s’ha mostrat satisfet de poder portar de nou el cas català a les instàncies internacionals que “ja van reconèixer, l’any 2019 al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, la immunitat parlamentària de Junqueras en contra del criteri del Tribunal Suprem (TS) espanyol” i, posteriorment, el 2022, al Comitè de Drets Humans de l’ONU, “la vulneració dels drets polítics d’alguns líders independentistes per la suspensió cautelar de tots els seus càrrecs representatius”. “Cada pas endavant que fem a Europa és una eina més per demostrar que l’estat espanyol ha abusat sistemàticament del dret contra el moviment independentista i els líders de l’1 d’Octubre”.

La demanda al·legava vulneracions a la llibertat d’expressió i el dret a les eleccions lliures així com una situació d’abús de poder per part de l’estat espanyol. Drets i llibertats que es troben recollits al Conveni Europeu de Drets Humans –articles 10, 18 i 3 del protocol número 1–, que és el marc regulador en matèria de drets humans i objecte de protecció per part del TEDH.

Estrasburg ha remès l’assumpte a l’Estat espanyol perquè es posicioni sobre la demanda i altres qüestions procedimentals abans de l’1 de setembre.

ERC menciona el cas del polític kurd, el president del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) Selahattin Demirtas, que va ser reprimit pel govern de Turquia i i el va empresonar el 2016. Estrasburg va ordenar-se el seu alliberament per la vulneració del Conveni Europeu de Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys nou morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona

El nou alcalde refà el cartipàs municipal

ESPARREGUERA