Municipals
Junts demana inversió per garantir la supervivència dels pobles petits
La formació veu 200 municipis en risc de desaparèixer, un centenar dels quals són a Ponent
Batet culpa al govern català de les restriccions al reg agrícola decidides per l’Estat
Des de les Borges Blanques, capital de les Garrigues, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reivindicat inversions als pobles petits per evitar que desapareguin, una situació en la que es troben avui per despoblament uns 200 municipis,100 dels quals situats a les comarques de Ponent segons la formació: “Quan es parla de la Catalunya sencera, no només s’ha de parlar, sinó que s’ha de practicar. Cal fer les inversions necessàries perquè no hi hagi cap poble a Catalunya amb risc de desaparèixer”.
Turull ho ha afirmat en un acte a la capital garriguenca acompanyat del president del grup parlamentari, Albert Batet; l’alcaldessa de la població; Núria Palau; l’alcaldessa de l’Albi; Anna Feliu; i la diputada i candidata d’Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella. L’alcaldessa de les Borges Blanques ha reivindicat el lideratge comarcal de la població però ha lamentat la falta de recursos per fer una residència per a la gent gran; poder fer radiografies des dels serveis sanitaris comarcals; equipar i modernitzar l’institut; i fer possible habitatge de qualitat i assequible. Palau ha denunciat que “el problema de l’ocupació conflictiva i delinqüencial” també ha arribat a les Borges Blanques.
Batet demana a l’Estat la modernització del Canal d’Urgell i a l’electorat que faci del 28-M “una amonestació a ERC per la seva incompetència i la seva deriva” però ha afegit que el PSC “també és còmplice d’aquesta sequera”. Batet no s’està de culpar al govern d’Aragonès de les restriccions al reg agrícola imposades a les planes de Lleida per la CHE estatal, que atribueix al govern català per “no voler cooperar amb la resta d’administracions”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de l’Albi ha denunciat la “mala” connexió ferroviària de les comarques de Ponent: “és impossible arribar a Barcelona abans de les 10 del matí amb tren. Ens veiem obligats a agafar el cotxe, o anar a buscar l’AVE a Lleida. Amb Rodalies el trajecte dura 3 hores i hi ha una freqüència de només 5 trens al dia”.