Política

Espanya planeja expulsions col·lectives de 'sense papers'

Sarkozy assegura que tant Zapatero com Prodi li han demanat realitzar operacions de repatriació conjuntes

El govern espanyol sembla decidit a endurir la seva política d’immigració. Així es desprèn de l’anunci fet pel president francès, Nicolas Sarkozy, que ahir va revelar que Zapatero, juntament amb el primer ministre italià, Romano Prodi, li ha proposat realitzar “expulsions col·lectives” d’immigrants il·legals. Una informació que l’executiu espanyol no va desmentir tot i manifestar que Madrid treballa amb la UE per portar a terme vols conjunts de repatriació d’immigrants. El govern italià sí que va aclarir que no contempla “la possibilitat de fer expulsions massives o de grup”.

No es tracta, però, de cap fet nou si es té en compte que Espanya, França i Itàlia ja van impulsar un primer vol conjunt de repatriació d’immigrants romanesos el setembre del 2005. Era el resultat de l’acord assolit al mes de juliol a Evian (França) pel G-5, integrat per aquests tres països, Alemanya i el Regne Unit, de promoure vols conjunts de repatriació d’irregulars per unir esforços i millorar l’eficàcia dels mecanismes existents.

Sigui com sigui, queda lluny el procés de regularització massiva d’immigrants sense papers que va endegar el president espanyol quan va assolir el poder l’any 2004, que va despertar crítiques entre alguns mandataris europeus. El mateix Sarkozy, quan era ministre d’Interior, havia criticat el procés de regularització obert per Zapatero. El primer ministre francès, François Fillon, va assegurar a l’agost que Zapatero li havia transmès que lamentava haver obert el procés per l’efecte crida que provocava a molts països d’Àfrica, un extrem que el president espanyol va desmentir.

L’allau de subsaharians que arriben a les Illes Canàries però, és un maldecap per al govern espanyol, que es veu desbordat a l’hora de fer-hi front.

No més regularitzacions
Zapatero va anunciar fa unes setmanes que no portaran a terme més regularitzacions massives, tot i defensar que el 2005 era “necessari, convenient i positiu” perquè “ningú pot treballar en la il·legalitat”.

Durant la cimera UE-Àfrica, que es va celebrar a Lisboa ara fa un mes, el president espanyol va mostrar la seva preocupació i va proposar un pacte euro-africà que garanteixi l’escolarització infantil, generi feina per als joves i millori les infraestructures al vell continent, amb l’objectiu de regular els fluxos migratoris. Zapatero també va reclamar una lluita “implacable” contra les màfies, remarcant que l’única política “honesta” és facilitar els fluxos d’immigració legals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.