Eleccions municipals i autonòmiques 2023
El PP guanya les eleccions municipals a l’Estat i recupera territoris
El PSOE assumeix la derrota: “Entenem el missatge”
Ciutadans es desploma: no aconsegueix cap diputat autonòmic i es queda per sota dels 400 regidors, sis vegades menys que el 2019
El PP posa pressió al PSOE. En uns comicis que havien plantejat com una primera volta de les legislatives espanyoles, el partit conservador ha estat el que ha obtingut més regidors i vots i la victòria a nou comunitats o ciutats autònomes.
“Espero que gaudiu aquesta nit, perquè demà comença la feina per guanyar les eleccions generals”, ha dit el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, al final del seu discurs al balcó de la seu del PP, davant un carrer Génova de Madrid ple de simpatitzants eufòrics.
El polític gallec ha destacat que han “guanyat amb claredat” i fet el “primer pas per a un nou cicle polític”. Segons ell, els populars han “recuperat la millor versió” del partit: “Aquell PP gran que sintonitzava amb la majoria d’espanyols. Aquell partit centrat, ample, on caben la immensa majoria de ciutadans”.
Els populars han obtingut 23.379 regidors, 7.031.213 vots i 461 majories absolutes al conjunt de l’Estat, 2.612 regidors més que el PSOE (20.767), 761.162 vots més (6.270.051) i 29 majories més (432).
A més, podran governar en solitari o amb el suport de Vox a nou de les dotze autonomies que avui triaven els seus parlaments, a més de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. El PP s’ha imposat per majoria absoluta a la Comunitat de Madrid i la Rioja i ha guanyat també al País Valencià, les Illes Balears, Aragó, Múrcia i Cantàbria. El PSOE ha retingut la majoria absoluta a Castella la Manxa i té avantatge a Extremadura, Astúries i les Illes Canàries. A Navarra UPN ha estat el partit més votat i amb més escons, però el bloc d’esquerres suma prous diputats per mantenir la socialista María Chivite a la presidència.
El PSOE: “Recollim el guant”
La nit electoral ha estat agredolça per als socialistes. A Catalunya han estat els guanyadors en vots de les municipals però han hagut d’encaixar una amarga derrota a molts indrets de l’Estat. En una primera reacció a la seu de Ferraz, la portaveu de l’executiva del PSOE, Pilar Alegría, ha reconegut la “derrota” de la seva formació: “És evident que és un mal resultat per al PSOE”. “No és el que esperàvem i haurem de fer una reflexió de cara als pròxims mesos”, ha admès.
Alegría ha assenyalat que esperaven aconseguir més “majories de progrés” a través d’una “mobilització de l’electorat progressista que no s’ha produït. “El PSOE assumeix que ha de fer les coses millor i esforçar-se més per aconseguir la confiança” en aquestes eleccions”, ha dit.
No obstant això, ha atribuït part de la victòria electoral popular a l’ensulsiada de Cs i ha advertit que ara els conservadors pactaran amb Vox. “És evident que el PP ha absorbit tot el vot de Cs i que els governs que ara s’han de constituir només seran possible amb la suma del PP i Vox”.
Alegría ha assegurat que malgrat la derrota d’avui, el seu partit treballarà per revertir els resultats a les eleccions legislatives: “Ens queda seguir treballant perquè el país segueixi avançant en progrés i en drets. Recollim el guant, entenem el missatge i des de ja ens posem a treballar amb més intensitat”.
Ciutadans s’esvaeix
I si Núñez Feijóo ha reivindicat haver obert un “nou cicle polític”, Ciutadans pot haver tancat el seu aquest 28-M. La formació d’Inés Arrimadas no ha aconseguit retenir ni 400 regidors dels 2.788 que va aconseguir fa quatre anys (una sisena part) i ha passat del 8,25 % dels vots a un 1,35 %.
Després de ser la tercera força a les eleccions municipals i autonòmiques de 2019, el partit taronja no ha aconseguit ni un únic diputat aquest diumenge, i només conserva un a Castella i Lleó, l’ex-vicepresident de la Junta Francisco Igea, i sis al Parlament de Catalunya, a més dels nou diputats que reté al Congrés. A Catalunya, on Ciutadans va néixer el 2006, el partit ha passat de 245 a 10 regidors i ha perdut la representació a Barcelona.