Política

La dreta perd en la primera volta de les municipals a França

Eleccions a França

Deu mesos després de la seva indiscutible victòria a les presidencials, Nicolas Sarkozy va rebre ahir un toc d'atenció de l'electorat francès en la primera volta de les eleccions municipals, primera revàlida del president davant les urnes.

Les llistes d'esquerra van aconseguir un 47,5% dels vots en aquesta primera votació, segons les primeres estimacions. La dreta hauria obtingut un 40% dels sufragis a tot França, xifra per sota de les seves aspiracions. La participació s'hauria situat entorn d'un 70%, tot i els mals auguris respecte a un abstencionisme massiu i una meteorologia molt desfavorable.

Com estava previst, Sarkozy va optar ahir pel silenci, d'acord amb la seva extrema discreció durant la campanya electoral per evitar perjudicar les possibilitats del seu partit.

"Barregen ciutat i nació"

Molts dels candidats conservadors havien esborrat la silueta de Sarkozy del seu cartell electoral, conscients de l'escassa popularitat del president, que, segons els últims sondejos, està per sota del 40% d'opinions positives.

L'encarregat de comentar els resultats va ser el primer ministre, François Fillon, que va reconèixer el retrocés respecte a l'esquerra, però va parlar de "resultats més equilibrats del que s'esperava". Fillon va acusar l'esquerra de "barrejar els desafiaments locals amb els de la nació" i va instar els ciutadans a mobilitzar-se en favor del partit governamental UMP en la segona volta de diumenge vinent.

Mentrestant, el Partit Socialista (PS) va interpretar la votació de la primera volta com un rebuig frontal a l'acció presidencial. L'excandidata presidencial Ségolène Royal va definir els resultats com "un clar vot de sanció" que caldrà "amplificar" diumenge vinent. No obstant, el primer secretari del PS, François Hollande, va corregir immediatament aquest discurs amb una bona dosi de prudència. "Hi ha hagut un primer advertiment, però encara no som a la segona volta", va dir. Segons les primeres estimacions, el PS hauria avançat àmpliament la UMP a París, però l'alcalde socialista Bertrand Delanoë haurà de pactar amb centristes i verds si vol ser reelegit.

Els socialistes també s'haurien imposat a Lió, Estrasburg, Tolosa i Lilla, mentre que la dreta es mantindria al capdavant a Marsella, Bordeus, Niça i Perpinyà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.