Política

Zapatero fixa el 15 de juliol per a la publicació de les balances fiscals

Política

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat aquest dimecres ''comprensió'' per la ''pròrroga'' en la publicació de les balances fiscals, un cop expirat el termini que ell mateix es va donar per fer-ho.

Zapatero ha assegurat que la publicació es farà ''en poques setmanes'' i que el retard es deu estrictament a ''raons tècniques'' a causa de ''la complexitat de la matèria''. S'està treballant ''a tot ritme'', ha dit, i ''podria donar una data, el 15 de juliol, però hem esperat anys i anys amb aquest debat, i ara que es pot produir espero que el retard de tres o quatre setmanes no suposi una crítica injusta''.

Zapatero ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu d'ERC, Joan Ridao, a la sessió de control del Congrés dels Diputats. El president ha assegurat que el càlcul de les balances fiscals és ''complex'' i ''està exigint un esforç molt notable'' a l'Institut d'Estudis Fiscals i al Ministeri d'Economia perquè ''tinguin el major rigor tècnic''.

Per aquest motiu ha demanat ''comprensió'' a Ridao, al seu grup, i a la cambra en general i ha avançat que ''en poques setmanes, en poc temps, tindrem la publicació de les balances fiscals''. Segons el president espanyol, en el debat d'investidura va donar la data dels dos mesos perquè ''creia que teníem la seguretat de poder-ho fer'', però ''hi ha hagut complexitats metodològiques i tècniques'' que ho han impedit.

L'argumentació de Zapatero no han convençut Joan Ridao, que ha recordat textualment les seves paraules en el moment en què va adquirir el compromís i ha ironitzat dient que en el cas de Zapatero ''una cosa és un compromís solemnitzat a l'escalfor d'un debat d'investidura i una altra que les balances fiscals vegin la llum''.
El portaveu d'ERC ha recordat que la seva formació va acollir ''molt positivament la seva determinació'' perquè ''s'acabava amb un tabú de més de 30 anys de democràcia'' i es produïa ''després d'estar durant tota la legislatura passada regatejant amb la pilota amb tothom fins pràcticament marejar-se''.

Sobretot, segons Ridao, perquè suposa un compromís de transparència i perquè ''es vulgui o no'', les balances ''centraran necessàriament el debat sobre el futur model de finançament''.

El portaveu d'ERC ha apuntat que la seva formació tem que ''no hi ha problemes tècnics'' ni 'metodològics' ni la qüestió és 'tan complexa'. 'El rellevant', ha dit, 'és que estem davant un nou compromís incomplert per la seva banda', i 'ja hem perdut gairebé el compte'.

En aquest punt, Ridao ha centrat el seu discurs en l'ambigüitat de Zapatero. Segons el portaveu d'ERC al president espanyol ''li agrada caminar per la corda fluixa'' i fins i tot canviar de discurs ''segons l'auditori''.

Ridao s'ha adreçat directament a Zapatero per dir-li que té una personalitat ''líquida en termes polítics'', i s'ha mostrat convençut que en president espanyol ''no es vol convertir en un demagog mancat de crèdit''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.