ERC, el PSC i la CUP de Ripoll pressionen Junts anunciant el pacte de Govern
“Tenim ganes de governar. Representem el 42% dels vots”, afirmen
Roda de premsa aquest matí d’ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP a Ripoll per justificar el pacte de Govern que van anunciar ahir a la nit i que vol evitar que l’extrema dreta d’Aliança Catalana governi a l’Ajuntament. Els partits l’han justificat dins la normalitat democràtica, com tants de pactes que es fan i s’estant fent arreu de Catalunya. “Representem el 42% dels vots aconseguits a les eleccions” ha afirmat Chantal Pérez (ERC), la futura alcaldessa de Ripoll si el pacte prospera i té prou suport. El socialista Enric Pérez ha reconegut que han fet públic el pacte sense tenir tots els suports necessaris i per forçar que Junts es posicioni (cal recordar que no són prous regidors: ERC en té 3; PSC 2 i la CUP 2 i 6 Aliança Catalana). Reclamen a Junts “responsabilitat” i que els doni una resposta “amb la major brevetat possible”.
Finalment, Dani Vilaseca, de la CUP, ha dit que cal fer autocrítica i donar resposta a tota la ciutadania de Ripoll però també als 1.400 habitants que han votat Aliança Catalana.
Aquest acord de Govern vol treballar per millorar les condicions de vida de Ripoll, millorar la convivència i cohesió, també en salut i educació, justícia social i cultura, entesa com a l’instrument per crear xarxa ciutadana.
L’anunci, ahir
ERC, el PSC i Alternativa per Ripoll-CUP van anunciar ahir a la nit que havien arribat a un pacte de govern, que, si prospera, frenarà l’accés al govern local a la ultradretana Aliança Catalana. En una nota de premsa conjunta, explicaven que la població de Ripoll va expressar la voluntat d’un canvi el 28-M. “Davant de la incapacitat d’aconseguir suports per governar per part de les altres formacions, s’ha arribat a un acord per a un govern progressista a Ripoll, que permetria la governabilitat durant els propers quatre anys.”
L’anunci va agafar tothom per sorpresa, ja que Junts havia declinat poques hores abans assistir a la reunió de la tarda amb les altres tres forces polítiques, en què s’havia de concretar el seu suport a la investidura, ja que no sumen majoria. Els integrants de la secció local de Junts estaven molt molestos per les ingerències de la direcció nacional del partit quant a la decisió que havien de prendre i per haver-se assabentat per la premsa de les instruccions que facilitessin un cordó sanitari amb ERC, la CUP i el PSC.
Cal recordar que la cap de llista electa, Manoli Vega, havia dit l’endemà de les eleccions que era partidària de deixar governar Aliança Catalana, que havia guanyat les eleccions amb sis regidors i el 30% dels vots, la meitat més que el seu partit i que ERC, amb tres regidors cadascun. Vega va fer aquelles declaracions a títol personal, però en els dies següents tot feia pensar que Junts, finalment, s’estava decantant per donar suport a la coalició d’esquerres –ERC, PSC (3) i la CUP (2)–, tot i que només per a la investidura i per situar-se a l’oposició per coherència amb els resultats.
La polèmica es va generar diumenge, per una piulada a Twitter de la presidenta de Junts, Laura Borràs, que es pronunciava en el mateix sentit que Manoli Vega, però que, hores més tard, el secretari general, Jordi Turull, desmentia tímidament i, ahir al matí, ho feia amb contundència l’executiva del partit a través de la candidata al Congrés espanyol, Míriam Nogueras. La portaveu d’ERC, Marta Rovira, també acusava Borràs de blanquejar l’extrema dreta.
ERC, el PSC i la CUP tindran molt probablement l’abstenció del regidor de Som-hi Ripoll i confien poder arribar a un acord d’investidura amb Junts.
Ahir també va transcendir que s’està preparant una manifestació antifeixista, molt probablement el mateix dia de la constitució del ple, i també s’especulava sobre una de signe contrari.