Política

Els Jocs de Pequín desfermen tensió al govern de Sarkozy

França va continuar especulant ahir amb la possibilitat de boicotejar la inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín. La secretària d’Estat per als Drets Humans, Rama Yade, va revelar les condicions per a la presència del president, Nicolas Sarkozy, a la cerimònia d’obertura en una entrevista al diari Le Monde.

“Tres condicions són indispensables perquè ell hi vagi: el final de la violència [repressió] contra la població i l’alliberament dels presoners polítics, llum sobre els esdeveniments tibetans i l’obertura del diàleg amb el Dalai-lama”, va dir Yade.

Les paraules de Yade van aixecar una forta polèmica, fins al punt que la secretària d’Estat va acabar assegurant que no havia parlat de “condicions” sinó de “desitjos”, i va acusar el rotatiu de deformar les declaracions. Le Monde mantenia ahir “haver transcrit fidelment les paraules de Yade”.

El ministre d’Exteriors, Bernard Kouchner, va sumar-se al debat a última hora del vespre per reforçar aquest missatge. “No hi ha condicions i, a més, Yade ha desmentit aquesta paraula”, va dir. Per Kouchner, imposar condicions suposaria “sabotejar una eventual participació en el diàleg”. El ministre va manifestar que Sarkozy “decidirà en funció de l’evolució” de Pequín.

“Opcions obertes”
L’Elisi, el palau presidencial francès, no va comentar oficialment l’entrevista de Yade i es va remetre a les declaracions de Sarkozy del 25 de març quan va assegurar que “totes les opcions estan obertes” pel que fa a la inauguració dels Jocs. Fonts de la presidència francesa van dir que les declaracions de Yade “no comprometen Sarkozy”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.