Política

Viñuales recupera l’alcaldia en minoria per als socialistes

Elegit amb els únics vots del PSC, el nou batlle tarragoní s’ofereix a l’oposició per treballar en el que els “uneix”

L’exalcalde Ricomà, que plegarà en uns mesos, farà una fiscalització constructiva

El socialista Rubén Viñuales va ser escollit ahir nou alcalde de Tarragona gràcies als nou vots del seu grup, expressats a mà alçada, i recupera així el govern municipal per al PSC després d’un parèntesi de quatre anys encapçalat pel republicà Pau Ricomà. Això sí, Viñuales, que en les eleccions del 2019 s’havia presentat com a cap de llista de Ciutadans, governarà en minoria, ja que tots els altres grups municipals ahir van presentar i votar el seu candidat, i ell va ser proclamat tot i no obtenir la majoria absoluta dels 27 regidors –històricament anomenats consellers a Tarragona–, en haver estat el més votat en les eleccions del 28-M. El cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, li va donar suport des de primera línia a la sala d’actes de l’històric ajuntament, en desús des de fa uns anys però habilitada puntualment ahir per a la constitució del nou ple, que ara tornarà al Palau de Congressos mentre no acabin els treballs de recondicionament de l’edifici de la plaça de la Font. També va ser ahir el comiat de la política municipal de Josep Fèlix Ballesteros, encara regidor en l’últim mandat, que va ser alcalde del 2007 al 2019.

Amb un to molt mesurat –com la resta de portaveus–, Viñuales, que es va reivindicar com el primer alcalde “criat” en un barri de Ponent, Campclar, es va declarar conscient que no té majoria i per això va oferir-se a tota l’oposició, a qui va apel·lar a la predisposició comuna perquè Tarragona avanci. “Treballem sobre allò que ens uneix i no allò que ens separa”, va instar després d’assumir la vara, mentre es receptava “pas curt” en la cura del dia a dia però alhora “mirada llarga” per a un model cohesionat de ciutat. Viñuales, que vol comptar amb tots els seus antecessors en un nou òrgan assessor, el consell d’alcaldes, es va fixar com a fites del seu mandat el turisme, l’atracció d’empreses tecnològiques d’alt valor afegit, promoure la transició energètica, polítiques per als joves, la cultura o el lloguer social per als col·lectius vulnerables.

De fet va per feina, perquè mitja hora després del ple de constitució ja se’n va convocar un altre per convalidar el seu primer decret d’alcaldia, que determina el cartipàs, els nomenaments als òrgans municipals i el règim d’atribucions i dedicació dels consellers, que es va aprovar per assentiment. En la nova estructura, Montse Adan és la primera tinenta d’alcalde i Berni Álvarez, el segon. Això sí, tot i que les regidories són nou, l’Ajuntament es dividirà en tres grans àrees: urbanisme, serveis i promoció econòmica.

Ricomà –que aquesta setmana ja ha anunciat que deixarà la política municipal després de l’estiu, quan serà rellevat com a portaveu per la número 2, Maria Roig–, va ser ahir el primer a felicitar el seu successor, tot i que després va deixar clar que ERC es mantindrà com a principal grup de l’oposició, amb una actitud “empàtica i constructiva” per fer avançar la ciutat, però alhora “amb el compromís clar” de fiscalitzar l’obra de govern. Ricomà, en aquest sentit, va lamentar no poder continuar al capdavant per completar els plans iniciats els últims quatre anys. “Lamentaríem que la feina feta no servís per a res”, subratllava, en al·lusió per exemple a la recerca d’inversions, fons europeus o subvencions per projectes com l’hospital Joan XXIII o la Ciutat Residencial, per la qual cosa especialment va oferir-se al nou govern.

La resta de grups van demanar diàleg i van expressar també la necessitat d’arribar a consensos en grans i sovint històrics aspectes de ciutat com el POUM, la gestió de la brossa, del patrimoni, el transport ferroviari de mercaderies, la Tabacalera o el Banc d’Espanya. “Tarragona necessita no majories absolutes sinó immenses”, recalcava el portaveu de Junts, Jordi Sendra, que puntualitzava a Viñuales, després que en campanya molts donessin per fet un pacte entre tots dos: “No he estat jo qui l’ha fet alcalde, sinó els ciutadans.” Jordi Collado, dels comuns, va admetre que havien parlat però no hi ha prou confiança per integrar-se a l’equip de govern. “Governs en minoria absoluta no són bons”, avisava, això sí, mentre alertava també, com feien ERC i Junts –que en el jurament van fer servir, per cert, la fórmula recomanada per l’AMI– que no es permeti normalitzar els discursos d’odi. PP i Vox, com a tercera i quarta força, completen el consistori.

tarragona

LES FRASES

Avui comença una nova etapa per a Tarragona. Seré el primer servidor de la ciutat, treballaré per a tothom
Rubén Viñuales
alcalde de tarragona
Lamentaríem que la feina feta els últims anys no servís de res. Allarguem la mà al govern per fer una Tarragona potent
Pau Ricomà
exalcalde, cap de l’oposició local


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTATS UNITS

Biden reitera el compromís de l’OTAN amb Ucraïna, en el 75è aniversari de l’organització

BARCELONA
guerra a gaza

Almenys 29 morts en un atac israelià contra una escola a Khan Yunis

barcelona
ESTATS UNITS

L'OTAN promet a la indústria militar més contractes a llarg termini

barcelona
política

Moya declara que no va autoritzar el cartell contra els Maragall

barcelona
estats units

El consell editorial del NYT demana als demòcrates que abandonin Biden

barcelona
guerra a gaza

Israel negocia construir a la frontera amb Gaza una barrera subterrània

barcelona
Rússia

Un tribunal rus ordena l’arrest en absència de la vídua de Navalni

Barcelona
estat espanyol

El TS rebutja suspendre l’acord de la JEC contra el CIS per la seva ‘enquesta flaix’

barcelona
política

La CUP defensaria un ple d’investidura de Puigdemont però no hi ha parlat per votar-lo

barcelona