Política

ERC incorpora el castellà per primer cop en una campanya

Esquerra ha decidit trencar el tabú de l’idioma a la propera campanya electoral del 9 de març. Per primera vegada, la formació independentista inclou un eslògan en castellà en una aposta clara per l’anomenat sobiranisme pràctic. La precampanya anirà encapçalada amb l’eslògan Per això vull la independència a partir del qual 13 militants i simpatitzants exposen els motius pels quals volen que Catalunya es deslligui d’Espanya.

Les raons de la independència són en molts casos problemes quotidians, com el mal funcionament dels serveis públics o els impostos. En un cas, un jubilat de 75 anys assenyala en castellà que “els catalans paguem molt i rebem poc, per això vull la independència”.

El portaveu i cap de llista a les eleccions, Joan Ridao ha justificat durant la presentació de la precampanya la inclusió del castellà perquè “revela la pluralitat i la diversitat d’aquest país” i va aclarir que el testimoni en qüestió “utilitza habitualment el castellà”. Ridao ha deixat clar que “la independència és per a tothom” i que “si fins ara el catalanisme o l’independentisme s’expressaven per la defensa de la llengua i la cultura catalanes, ara també és una manera de defensar el benestar”.
Així mateix, Ridao ha assenyalat que la campanya reflecteix “la Catalunya real i el sobiranisme creixent” de la societat “com ja es poder comprovar amb la manifestació de l’1 de desembre a Barcelona”. Per al portaveu republicà “hi ha una àmplia majoria social que veu que no hi cap altre camí que el del dret a decidir perquè la proposta de reforma de l’Estat ja no és creïble”.

Referències als orígens
La campanya posa l’accent en els problemes del dia a dia i en els endèmics que pateix Catalunya, com la baixa inversió o el finançament, per denunciar el “maltracte i el menyspreu” del govern espanyol cap als catalans. L’objectiu és arribar a la gent que parla tant en català com en castellà i que veuen que “Espanya ens impedeix assolir un nivell òptim de prosperitat”.

L’aposta pel sobiranisme pràctic es posa de manifest amb la trïa dels simpatitzants de la precampanya: Saoka Kingolo n’és una bona mostra. Aquest empleat públic diu: “jo vaig néixer al Congo, però sóc també d’on em guanyo la vida, per això vull la independència”. El mateix Joan Ridao –identificat com a Joan, advocat, 40 anys– posa de relleu els seus orígens assenyalant que “Espanya és la terra dels meus pares i dels meus avis, però jo vull la independència”. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona