Política

ERC incorpora el castellà per primer cop en una campanya

Esquerra ha decidit trencar el tabú de l’idioma a la propera campanya electoral del 9 de març. Per primera vegada, la formació independentista inclou un eslògan en castellà en una aposta clara per l’anomenat sobiranisme pràctic. La precampanya anirà encapçalada amb l’eslògan Per això vull la independència a partir del qual 13 militants i simpatitzants exposen els motius pels quals volen que Catalunya es deslligui d’Espanya.

Les raons de la independència són en molts casos problemes quotidians, com el mal funcionament dels serveis públics o els impostos. En un cas, un jubilat de 75 anys assenyala en castellà que “els catalans paguem molt i rebem poc, per això vull la independència”.

El portaveu i cap de llista a les eleccions, Joan Ridao ha justificat durant la presentació de la precampanya la inclusió del castellà perquè “revela la pluralitat i la diversitat d’aquest país” i va aclarir que el testimoni en qüestió “utilitza habitualment el castellà”. Ridao ha deixat clar que “la independència és per a tothom” i que “si fins ara el catalanisme o l’independentisme s’expressaven per la defensa de la llengua i la cultura catalanes, ara també és una manera de defensar el benestar”.
Així mateix, Ridao ha assenyalat que la campanya reflecteix “la Catalunya real i el sobiranisme creixent” de la societat “com ja es poder comprovar amb la manifestació de l’1 de desembre a Barcelona”. Per al portaveu republicà “hi ha una àmplia majoria social que veu que no hi cap altre camí que el del dret a decidir perquè la proposta de reforma de l’Estat ja no és creïble”.

Referències als orígens
La campanya posa l’accent en els problemes del dia a dia i en els endèmics que pateix Catalunya, com la baixa inversió o el finançament, per denunciar el “maltracte i el menyspreu” del govern espanyol cap als catalans. L’objectiu és arribar a la gent que parla tant en català com en castellà i que veuen que “Espanya ens impedeix assolir un nivell òptim de prosperitat”.

L’aposta pel sobiranisme pràctic es posa de manifest amb la trïa dels simpatitzants de la precampanya: Saoka Kingolo n’és una bona mostra. Aquest empleat públic diu: “jo vaig néixer al Congo, però sóc també d’on em guanyo la vida, per això vull la independència”. El mateix Joan Ridao –identificat com a Joan, advocat, 40 anys– posa de relleu els seus orígens assenyalant que “Espanya és la terra dels meus pares i dels meus avis, però jo vull la independència”. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona