Política

El Parlament aprova per unanimitat millorar l'atenció als malalts de fibromiàlgia

Tots els grups del Parlament han aprovat aquest dimecres per unanimitat una proposta de resolució per millorar l'atenció als malalts de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica (SFC), després que es retirés finalment una iniciativa legislativa popular (ILP), recolzada per més de 140.000 persones.

Els signants han donat suport a una proposició de llei que reclamava com a mínim 20 unitats hospitalàries especialitzades (UHE) a la regió sanitària de Barcelona i un mínim d'una a cadascuna de les altres regions sanitàries per tractar aquesta mena de malalts.

L'ILP demanava, a més, que aquests malalts no estiguessin en llistes d'espera més de 90 dies i el reconeixement del dret dels malalts a tenir accés, per la via administrativa, a la incapacitat laboral i a les prestacions socials corresponents, cosa que sí que ha recollit la resolució final.

Davant d'aquesta proposició, el tripartit va presentar una esmena de retorn i una resolució alternativa, al·legant que no es pot aprovar una llei per a cadascuna de les patologies. Finalment, al vespre, PSC, ERC i ICV-EUiA i els promotors de la iniciativa van pactar un text final que ha estat aprovat per unanimitat, i s'ha retirat així la proposició de llei, que va ser presentada igualment en el ple per la portaveu de la comissió promotora, Àngels Martínez.

Segons la resolució pactada, per atendre aquests malalts es crearan unitats hospitalàries especialitzades (UHE), a les quals seran derivats els pacients des dels equips d'atenció pPrimària (EAP). A més, els professionals rebran formació especialitzada.

11 unitats especialitzades
En el termini d'un any, es disposarà de quatre UHE a la regió sanitària de Barcelona, una per a les regions de Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, una altra per a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, una altra per a Girona i una més per a Catalunya Central.
Aquestes UHE es complementen amb tres unitats altament especialitzades que assessoraran els professionals en relació amb el funcionament i supervisió terapèutica de casos altament complexos, localitzades a l'Hospital Clínic, Vall d'Hebron i Hospital del Mar.

La posada en funcionament d'aquestes unitats s'haurà de portar a terme en el termini d'un any. Les funcions d'aquests centres aniran des de la confirmació del cas i l'aplicació del tractament corresponent fins al control evolutiu dels casos greus.

Es crearà un comitè de seguiment per avaluar aquest circuit assistencial, amb la participació de les organitzacions representatives, que faran reunions periòdiques.

El contingut de la resolució final transaccionada i consensuada entre els grups ha convençut Martínez i els promotors de la iniciativa, que han decidit retirar l'ILP d'acord amb la "confiança en la paraula donada" pels grups parlamentaris, ha explicat.

A més, el diputat del PSC Antoni Comín ha celebrat l'"èxit de la política" que suposa l'acord unitari. Per Comín, el Parlament "ha estat capaç de dir als malalts de fibromiàlgia que no estan sols, que tenen el govern i el Parlament al seu costat".

Ha justificat que l'ILP no podia prosperar, perquè regular per llei l'atenció a una malaltia creava un "precedent no sostenible" i ha admès que "la batalla no està guanyada", ja que l'aplicació de la proposta de resolució no serà fàcil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.