En llibertat l’alcaldessa de Sitges detinguda en l’operació anticorrupció
La Policia Nacional deté onze persones
Investiguen un presumpte cas de prevaricació i malversació
L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha quedat en llibertat aquest vespre després d’haver estat detinguda al matí per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia Nacional junt a deu persones més en el marc d’una investigació policial per presumptes irregularitats en l’adjudicació de subvencions i fraccionament de l’actual i l’anterior govern de contractes a l’entitat Taula del Tercer Sector Sitges- Garraf. Entre els arrestats hi ha el regidor d’ERC Jaume Monasterio, així com el secretari del consistori, l’exregidor de Platges Guillem Escolà, una tècnica de platges i el cap de l’Àrea de Territori en anteriors mandats. Al llarg de la tarda la policia ha anat deixant lliures paulatinament els onze detinguts, i a dos quarts de deu de la nit l’Ajuntament ha informat que han sortit les últimes dues persones que quedaven detingudes.
Al matí s’ha fet un escorcoll a dependències municipals de Sitges per ordre del jutjat d’instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú en el marc de l’operació anticorrupció per presumpte prevaricació i malversació.
Al matí avançava aquesta operació la periodista Anna Punsí, i fins ara ha transcendit que els agents estan escorcollant l’Àrea de Promoció i Territori, en un edifici a la zona de Pruelles, als afores del municipi, però també a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del carrer Nou, on estan bolcant informació dels sistemes informàtics. Fonts jurídiques informaven que la causa continua oberta pels delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental, i es dirigeix contra 13 persones, entre elles l’actual alcaldessa d’ERC, Aurora Carbonell, vuit regidors de l’ajuntament i quatre particulars de cooperatives socials beneficiàries de les subvencions.
La policia fa els escorcolls per intervenir documentació relacionada amb les entitats investigades i ho fa simultàniament en domicilis particulars de quatre investigats de la cooperativa, espais de les dues entitats i departaments de l’Ajuntament de Sitges.
S’està analitzant tota la documentació i contractes del període entre el 2017 al 2022, fet que inclou els darrers dos anys d’alcaldia de CiU, amb Miquel Forns al capdavant, en el que calculen que podrien haver malversat fins a 600.000 euros. El jutjat té obertes aquestes diligències des del maig del 2022 després de rebre un informe policial.
L’ajuntament i ERC responen
En un fil de piulades a Twitter, el compte de l’Ajuntament de Sitges assegura que els ets objecte d’investigació ”ja havien estat analitzats internament” i que “un cop detectades possibles irregularitats externes, va encarregar a professionals jurídics l’esclariment dels fets, aturant les subvencion, revisant els expedients i iniciant el procés per al retorn de les subvencions que no estaven plenament justificades”. Asseguren que el consistori “disposa d’informes que asseguren l’absència de responsabilitats administratives i menys encara penals, i que demostren la diligència de l’Ajuntament”. Conclou el fil assegurant que l’Ajuntament “és una institució transparent” i es posa a disposició de les autoritats per col·laborar.
ERC també ha fet un comunicat incidint precisament en el fet que l’alcaldessa i l’ajuntament ja van posar en coneixement d’equips jurídics els fets objecte d’investigació, en detectar “presumptes irregularitats”. Afegeix que es van aturar les subvencions a l’entitat en qüestió i iniciant expedients per reclamar les que no estaven justificades i reitera el seu compromís amb la gestió “pulcre i transparent”, mentre es reafirma en contra de la corrupció. Subratlla, però, que està recopilant tota la informació necessària per posar-la a disposició dels canals ètics corresponents.
Junts i la presumpció d’innocència
Junts per Sitges ha expressat la “màxima preocupació” després de l’operació policial i ha defensat la presumpció d’innocència en una piulada, però també ha exigit “màxima transparència sobre els fets”, la concessió de subvencions i contractes menors a la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf i una cooperativa. En els mateixos termes s’ha expressat l’alcaldable del partit a Sitges, Mònica Gallardo, que ha parlat d’una “situació preocupant i excepcional”. Ha assenyalat que, tan bon punt tinguin “informació contrastada”, faran saber el seu posicionament.
També ha fet us de la xarxa el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, acusant “l’entorn d’ERC” de “muntar trames corruptes” després de l’operatiu policial. “Falten dades a la fase d’investigació en què estem, però hi ha diversos indicis alarmants que l’entorn d’ERC, quan ha aconseguit poder, estaria muntant trames corruptes perquè alguns es forrin”, ha dit en una piulada. Carrizosa ha afegit que “voldran tapar-ho amb l’estelada” i ha garantit que Cs “no ho permetrà”.