Política

Els aliats giren l'esquena al nou partit que propugna Berlusconi

L'exprimer ministre accepta un diàleg condicionat amb el govern per reformar la llei electoral

L'esperada unió dels partits de centredreta italians no serà fàcil. La nova formació que ahir va presentar el líder de Força Itàlia, Silvio Berlusconi, i que ha de servir per crear un gran partit de centredreta (tal com va fer el centreesquerra el mes passat) ha rebut força crítiques i cap adhesió.

Perquè la fusió sigui possible, encara caldrà negociar molt, especialment amb Gianfranco Fini, el líder del partit postfeixista Aliança Nacional, que és la segona força de la dreta italiana. Fini va reiterar ahir que dins la seva formació "ni tan sols es parla" de la possibilitat de formar part de la nova creació de Berlusconi però va afegir que, un cop estigui més definida, estaran "a punt per discutir".
I és que el nou partit encara no té ni el nom. Berlusconi va dir que a ell li agrada Partit de la Llibertat, però que molta gent s'estima més Poble de la Llibertat. La decisió final, va dir, està en mans de la societat. El portaveu de la Lliga Nord, Roberto Maroni, també es va mostrar molt fred amb l'anunci de Berlusconi i va dir que no és una novetat i que, per tant, la Lliga "no hi està interessada". El Cavaliere va rebre una resposta similar de la UDC (democristians i centristes), tot i que, des d'aquesta formació, van anar una mica més enllà: "No canvia res: el líder és sempre Berlusconi". I és que a Itàlia ja fa temps que s'espera una unió dins del centredreta però el debat gira entorn de qui n'ha de ser el líder. Amb la presentació per sorpresa d'aquest partit queda clar que Berlusconi (a qui, als seus 71 anys, molts ja volen jubilar) encara pretén estar al capdavant del centredreta italià. L'única resposta positiva a la nova opció de Berlusconi va arribar ahir des del partit La Dreta, una nova formació feixista escindida d'Aliança Nacional.

Per primer cop, l'excap del govern de centredreta es va manifestar "disposat" a reunir-se amb Walter Veltroni, líder del Partit Democràtic -la nova gran força del centreesquerra-, per discutir una reforma del mode d'escrutini.

Escoltar els ciutadans
El Cavaliere, però, va precisar que encetarà un diàleg "només a condició d'obtenir la garantia que, un cop s'hagi aprovat aquesta llei [electoral], hi haurà noves eleccions". Les pròximes legislatives estan previstes, en teoria, el 2011.

"L'actual llei electoral ja no respon a l'interès del país", va reconèixer Berlusconi, que va promoure la legislació vigent només uns mesos abans de perdre el poder als comicis d'abril del 2006.

Berlusconi s'ha compromès a viatjar per tot el país per escoltar les propostes dels ciutadans. L'assemblea constituent de la seva nova formació política serà el 2 de desembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona