Política

ANÀLISI

David Portabella

Arqueologia del ‘hit’ ‘Que te vote Txapote’

Nascut a Galdakao, als 57 anys García Gaztelu és corejat per insensibles al dolor dels Blanco i els Ordóñez. “I a sobre riuen, els cabrons!”, li va dir la jutgessa Murillo el 2011

Des de la fi d’ETA, dissolta el 3 de maig del 2018 després de l’adeu a les armes del 2011, una frase de lamentació ha fet fortuna a Madrid. “Els joves d’ara surten de l’escola i de la universitat sense saber qui era Miguel Ángel Blanco.” Com si Espanya fos un país d’una memòria col·lectiva exquisida i l’únic oblit de la desmemòria fos aquest. Com si tothom conegués qui era Ernest Lluch i la seva contribució a la sanitat pública. Com si tothom conegués Álvaro Cabrerizo i la seva tragèdia de perdre la dona i les dues filles a Hipercor aquell 19 de juny del 1987 en què ell també va començar a morir lentament fins al seu decés el 2010. Com si tothom conegués que Yolanda González era una estudiant del barri de Deusto (Bilbao) que va ser assassinada a Madrid el febrer del 1980 pels ultres de Fuerza Nueva Emilio Hellín i Ignacio Abad. Com si tothom conegués que la vídua Laura Martín va morir el 15 d’octubre del 2022 sense saber la veritat de la confusió que va portar a l’assassinat del seu marit, Juan Carlos García Goena, a mans dels GAL. Ahir es van complir 26 anys del segrest i assassinat del regidor del PP a Ermua Miguel Ángel Blanco, però el que ningú podia imaginar aquell 13 de juliol del 1997 és que la víctima viuria el 2023 un record diari, sí, però en forma de banalització del crim i d’epidèmia viral del crit “Que te vote Txapote”, impulsat pels teòrics patrocinadors del record.

Nascut a Galdakao (Biscaia), als 57 anys Xabier García Gaztelu està empresonat des del 2005 i complint una pena acumulada de 30 anys de presó per una desena d’assassinats. Entre els crims del sanguinari dirigent d’ETA de l’ala més dura –i crític amb el procés de pau forjat per Arnaldo Otegi i el socialista Jesús Eguiguren– hi ha el del regidor del PP a Ermua Miguel Ángel Blanco, el del regidor del PP a Sant Sebastià Gregorio Ordóñez i el dels dirigents del Partit Socialista d’Euskadi Fernando Múgica i Fernando Buesa (i del seu escorta Jorge Díez). En molts crims en què ell en va ser l’autor material –com ara en el tiroteig de Blanco al clatell en un descampat de Lasarte la tarda del 12 de juliol del 1997–, la seva còmplice va ser la seva parella sentimental, Irantzu Gallastegi Sodupe, àlies Amaia. La fama de la seva crueltat era punt d’atenció durant les vistes dels judicis. “I a sobre riuen, aquests cabrons!”, va etzibar-li la jutgessa Ángela Murillo el 2011 tot incorrent ipso facto en falta d’imparcialitat en el judici per l’assassinat amb cotxe bomba del regidor d’UPN José Javier Múgica a Leitza el 2001.

L’arqueologia de per què García Gaztelu viu ara una notorietat enganyosa –pocs dels que coregen el seu àlies amb insensibilitat sabrien dir el seu nom real– va néixer durant la visita del president Pedro Sánchez el 3 de setembre del 2022 al barri de Pino Montano (Sevilla), on un home va enarborar un cartell amb el lema “Que te vote Txapote”. Jorge Buxadé, portaveu de Vox, recolliria la frase en una roda de premsa a la seu del partit aquell mateix mes. El 25 de gener del 2023 va ser Chema de la Cierva –fill de l’historiador Ricardo de la Cierva– qui va fer cèlebre el crit quan va interrompre un periodista de TVE en directe a peu de carretera a Cazalegas (Toledo). L’homologació institucional de la infàmia, però, és obra d’Isabel Díaz Ayuso, presidenta de Madrid, que el 2 de febrer del 2023 va finalitzar el duel amb el socialista Juan Lobato en la sessió de control a l’Assemblea de Vallecas etzibant-li: “Que les vote Txapote!” L’èxit del crit farà que, en la campanya de les eleccions autonòmiques del 28 de maig, el socialista Lobato hagi d’escoltar que espontanis l’increpin amb el “Que te vote Txapote” des del dia de la sessió de fotos electorals al barri d’Argüelles.

La tragèdia és que fins i tot María San Gil –que compartia taula amb Ordóñez el 23 de gener del 1995 en què Txapote el va tirotejar mortalment al bar La Cepa de Sant Sebastià– defensa ara el hit. Que Consuelo Ordóñez –presidenta de Covite i germana de Gregorio– hagi demanat aturar el crit no ha impedit que víctimes com ara Mari Mar Blanco –germana de Miguel Ángel– i Daniel Portero (tots dos són diputats avui del PP de Madrid) i Ángeles Pedraza (AVT) defensin l’ús de la injúria perquè és una “expressió del poble”. Txapote compleix la pena en una presó del País Basc des de l’agost del 2022. Blanco era recordat a Ermua ahir pel PP sota l’eixordadora cridòria d’un hit viral que enalteix l’assassí d’ETA i que Alberto Núñez Feijóo no només no ha volgut aturar, sinó que ha tolerat fins i tot la baixesa moral que Noves Generacions en faci samarretes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia