Política

estat espanyol

Un canvi de jutge frustra la primera declaració d’una víctima de les tortures del franquisme

Es tracta d’un nou cop judicial per a les víctimes de la dictadura

Havia de ser la primera vegada que una víctima de les tortures del franquisme pogués explicar davant un jutge espanyol el que la Brigada Político Social (BPS) a Madrid li va fer quan el van detenir el 1975, però aquest divendres no va poder ser. La declaració de Julio Pacheco ha estat suspesa, segons ha informat Efe, tot i haver estat citat al jutjat d’instrucció número 50 de Madrid, després que el maig passat la seva titular, Ana María Iguácel, hagués admès a tràmit la querella per tortures que va presentar en el marc de crims de lesa humanitat contra quatre membres de la Brigada Político Social , entre ells el comissari jubilat José Manuel Villarejo.

La jutgessa ha suspès la declaració amb l’argument que el cas havia passat a mans d’un jutge de reforç que ha de tornar a estudiar la causa. A la sortida del jutjat, Pacheco ha criticat la situació i ho ha considerat una “una falta d’ètica”. En declaracions recollides per Efe, el represaliat ha qualificat la situació de “molt preocupant” en considerar que es tracta d’una “maniobra per arxivar” la causa. També ha expressat el seu malestar l’advocat de la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina Contra Crims del Franquisme (CeAqua), Jacinto Lara, per no haver rebut cap notificació avisant de la suspensió.

La querella de Pacheco és la primera de cent que s’han presentat a l’Estat espanyol per crims del franquisme que s’ha admès a tràmit i s’ha iniciat una investigació.

Pachecho va ser detingut el 24 d’agost de 1975 acusat de participar en l’assassinat d’un tinent de la Guàrdia Civil i traslladat a la DGS, on va patir tortures durant set dies, segons la seva denúncia. En el moment de l’arrest, Pacheco era estudiant universitari i membre del Partit Comunista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia