Política

Ibarretxe vol recuperar el pacte de Loiola mentre Zapatero no acceptarà res fora de la Constitució

Política

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut el president basc, Juan José Ibarretxe, a l'entrada de la Moncloa, on se celebra la novena trobada entre els dos dirigents, la primera d'aquesta legislatura.

Durant la reunió, Zapatero reiterarà al lehendakari, Juan José Ibarretxe, el rebuig "als seus plantejaments de futur" i li demanarà que "no obri escenaris que divideixin els ciutadans" i "respecti sempre les regles que marca la Constitució".
El cap de l'Executiu, segons fonts de la Moncloa, insistirà en "la seva negativa al full de ruta i als seus plantejaments de futur" i li demanarà "que assereni la vida pública i no obri escenaris que divideixin els ciutadans".

Ibarretxe serà el primer president autonòmic que serà rebut per Zapatero a la Moncloa en aquesta legislatura i la novena trobada entre els dos mandataris des de que Zapatero és el president del govern espanyol.

Proposta per la convivència
Aquest cop va ser el lehendakari el que va enviar una carta a Zapatero fa dues setmanes demanant-li una reunió per buscar un acord sobre la seva Proposta oberta de pacte polític per a la convivència, un text basat en l'anomenat pacte de Loiola, els punts que el PSE, PNB i Batasuna van negociar l'octubre de 2006 en les converses de Loiola durant la treva d'ETA i que mai es va arribar a firmar.

Amb tot, Zapatero s'ha mostrat taxatiu i ha advertit en diverses ocasions que, encara que està disposat a parlar amb Ibarretxe "fins a l'extenuació", no acceptarà "aventures que traspassin les regles del joc".

A més, ha deixat clar que si el govern basc vol augmentar l'autogovern ha d'optar per una reforma de l'Estatut amb el procediment que preveu la Constitució, és a dir, plantejant-ho primer al Parlament basc i no a la Moncloa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona