Política

El Govern aprova un projecte de llei amb l'objectiu de "senyalitzar i dignificar" les fosses de la Guerra Civil i el franquisme

Política

El Govern ha aprovat aquest dimarts al migdia el Projecte de llei de fosses, que promourà la senyalització i la dignificació de les fosses de la Guerra Civil i el franquisme. Segons el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, existeixen unes 179 fosses comunes a Catalunya, "la majoria de soldats anònims".

El projecte de llei contempla les exhumacions dels cossos a petició dels familiars, que hauran de presentar proves documentals. Segons Saura, es podrien dur a terme entre dues i tres exhumacions per any, que correrien a càrrec del Govern i que tindrien un cost d'entre 40.000 i 50.000 euros.

Joan Saura ha assegurat que un cop aprovada la llei, "serà pionera a l'estat espanyol", i ha explicat que neix com a resposta a "l'acord unànim del parlament català de l'any 2003" en el què es va acordar "donar resposta a les famílies que encara avui tenen familiars desapareguts".

Un mapa de fosses comunes
Segons el conseller d'Interior, d'aquí a "poques setmanes" el govern presentarà el mapa de fosses de Catalunya, que segons Saura "està molt avançat", i un cop aprovada la llei tots els familiars dels desapareguts "fins a tercer grau" i entitats sense ànim de lucre dedicades a la recerca i a la recuperació de la memòria històrica podran demanar-ne les exhumacions.

L'objectiu principal del govern és el de "senyalitzar i dignificar" les fosses comunes i que "no contempla l'obertura de cap fossa", hauran de ser els familiars que facin les peticions particulars i que remetin a la comissió les proves documentals per tal que les exhumacions es duguin a terme.

La comissió
Aquesta comissió estarà formada per la Direcció General de Memòria Democràtica, que comptarà amb representants dels sis departaments implicats, com són Salut, Justícia, Cultura, Administració local i Interior, 'junt amb cinc professionals de reconegut prestigi en l'àmbit de l'arqueologia, l'antropologia i el dret' i per la Federació i Associació de Municipis, segons Saura, que elaboraran un informe en el qual es basarà la decisió final del Govern d'obrir o no la fossa comuna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àsia

L’exdirigent de Bangladesh serà jutjada per la violència durant les protestes

barcelona
guerra a europa

Kíiv afirma que el seu objectiu no és prendre el territori de la regió de Kursk

barcelona
política

El govern ratifica Macias i anuncia un nou comissionat de barris

barcelona
guerra a europa

Polònia manté oberta la investigació contra Pablo González

barcelona
política

El ministeri atribueix íntegrament als Mossos el fracàs de la detenció de Puigdemont

barcelona
política

Aragonès munta la seva oficina d’expresident

barcelona
Política

Mor Miquel Pons Victori, batlle de Sant Lluís entre el 2001 i el 2003

política

Turull també augura més protagonisme de Puigdemont a JxCat

barcelona
estats units

Trump busca frenar l’auge de Harris impulsant la campanya amb l’ajuda de Musk

barcelona