Política

POLÍTICA

Un any de presó per a Carla Costa per les protestes postsentència de l’octubre del 2019

El jutjat n.5 de Girona ha condemnat l’activista Carla Costa, l’única encausada pel tall del tren i l’AVE a Girona, a una pena d’un any de presó i inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant la condemna com a “responsable d’un delicte de desordres públics per causar greu dany a la circulació ferroviària” durant les protestes post sentencia de l’1-0 del 14 d’octubre de 2019. Inicialment s’enfrontava a dos anys i sis mesos de presó i una multa de 34.000 euros. La sentència condemnatòria es basa en un video on Costa apareix caminant per les vies del tren convencional. El jutjat, però, descarta condemnar Carla Costa per haver cremat una barricada feta amb fustes i pneumàtics a les vies de l’AVE, perquè totes les persones que la van encendre duien la cara tapada. La seva advocada, Montse Vinyets, ja ha fet públic que recorreran a l’Audiència de Girona.

Carla Costa, aleshores la cara visible del col·lectiu La Forja, era l'única encausada pel tall de les vies. Després que aquell 14 d'octubre del 2019 el Suprem fes pública la sentència del procés, del mig miler de persones que van envair les vies del tren convencional i de l'AVE, la fiscalia només l'acusava a ella. Durant el judici, Costa va acollir-se al dret a no declarar. En aquella vista, que va celebrar-se a batzegades i va estar marcada per les interrupcions, allò que es va fer palès és que la causa contra ella girava, sobretot, al voltant d'un vídeo on Costa apareixia entre els manifestants. Les imatges van gravar-se quan la protesta avançava cap a Mas Xirgu per damunt les vies del tren convencional, abans que els manifestants també envaïssin les de l'AVE i hi cremessin fustes i pneumàtics. La concentració va durar des del migdia fins a quarts de cinc de la tarda, va obligar a suspendre catorze trens i va provocar retards a 37 combois més. El trànsit ferroviari no es va poder restablir del tot fins l'endemà. A l'hora de condemnar Carla Costa, la sentència es basa, precisament, en aquest vídeo. D'entrada, el jutjat recull que els Mossos que van declarar al judici com a testimonis, i que aquell dia formaven part del dispositiu de seguretat, no van "identificar l'acusada en els fets". Però la sentència també subratlla que les imatges "evidencien com l'acusada es troba al capdavant d'una massa de persones que circulen caminant per les vies convencionals". En referència al vídeo, el jutjat rebutja la tesi de la defensa, que sostenia que s'havia trencat la cadena de custòdia de les imatges, i es remet a l'informe dels Mossos d'Esquadra, que van identificar Costa a posteriori (creuant la gravació amb una fotografia seva extreta d'arxius policials i una altra on apareixia fent unes declaracions com a portaveu de La Forja). A més, la sentència també recorda que durant el judici es va tornar a visionar la gravació. I aquí, després de veure-la a sala, la jutgessa afirma que "la imatge que apareix al vídeo i la de Carla Costa" -que s'asseia a la banqueta- "és considerablement semblant".

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha fet un tuit de suport a Carla Costa: “És una de les indispensables i per molt que la justícia espanyola la condemni per “caminar per la via del tren” en una jornada de mobilització, no l’aturaran”.

Des del Grup de Suport a Carla Costa, després de conèixer la sentència, han emès un comunicat on asseguren que ja estan preparant el recurs. "Que se la condemni per uns fets que la mateixa sentència qualifica de pacífics i sense perill, consistents a 'caminar per les vies del ferrocarril convencional' suposen una clara criminalització del dret a protesta", critiquen. Els qui donen recolzament a l'encausada subratllen que al recurs també insistiran en què s'ha donat validesa a unes imatges -en referència al vídeo- "introduïdes al procediment sense les mínimes garanties en termes de cadena de custòdia, a més de tot allò que fa referència a les imatges d'activistes en arxius policials". A més, asseguren que qui haurà de reclamar danys i perjudicis és Renfe, i no Adif, pel retard en la circulació de trens. "Si bé durant aquests cinc anys, Renfe mai ha quantificat cap quantitat per cap concepte ni tampoc ha participat de cap manera en el procediment", afirmen. Des del Grup de Suport qualifiquen la sentència com un mitjà per "atemorir l'organització popular gironina" i acusen la justícia "d'estirar les seves mateixes lleis per utilitzar la Carla com a cap de turc". "Davant aquests fets presentarem recurs per aconseguir el que ja s'hauria d'haver dit en sentència: Carla Absolució!", conclou el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia