El TC no admet per primer cop un recurs de Puigdemont i Comín
Els magistrats conservadors César Tolosa i Concepción Espejel imposen el seu criteri a la Sala de Vacances i neguen que les ordres de detenció hagin violat un dret fonamental tutelable
Per primera vegada el Tribunal Constitucional (TC), aprofitant el període estival i que la Sala de Vacances està controlada per magistrats conservadors, ha acordat rebutjar el recurs d’empara de l’expresident i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont i del també eurodiputat Toni Comín contra l’ordre de detenció del Tribunal Suprem (TS) pels delictes de de malversació agreujada i desobediència . Segons fonts del TC, la decisió s’ha pres per la “manifesta inexistència de violació del dret fonamental tutelable”. La resolució de la sala formada per tres jutges s’ha aprovat amb el vot particular contrari de la magistrada Laura Diez Bueso en considerar que no era una decisió “urgent” i que, de fet, el recurs d’empara s’havia d’haver admès. Així, els vots favorables dels jutges Concepció Espejel i César Tolosa Tribiño han estat suficients per rebutjar el recurs de Puigdemont i Comín, que havien demanat la suspensió cautelar de les ordres de detenció mentre no es resolia la qüestió de fons del cas.
Els dos magistrats conservadors asseguren que tenen competència sobre la decisió d’admissió de l’esmentat recurs d’empara, en venir aquesta exigida per “la necessitat de resoldre sobre la sol·licitud d’adopció de la mesura cautelaríssima sol·licitada de suspensió d’una resolució judicial que acorda la privació de llibertat”. La Fiscalia ja ha anunciat que recorrerà a partir del setembre la decisió de la Sala de Vacances, perquè considera que no era urgent resoldre ara sobre aquest assumpte.
El juny passat, la Sala d’Apel·lació va confirmar el processament de Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig per malversació agreujada i desobediència, després de la reforma del Codi Penal impulsada pel Govern que va derogar la sedició. Tots dos van perdre la immunitat europarlamentària cautelar al juliol després que Tribunal General de la Unió Europea desestimés una demanda seva contra el Parlament Europeu per l'aixecament d'aquesta protecció. El jutge instructor del Suprem Pablo Llarena esperarà que Puigdemont i Comín apel·lin en última instància al Tribunal de Justícia de la UE en les pròximes setmanes per decidir com reactiva les ordres de detenció europees contra ells, ja que el TJUE els hi podria tornar a concedir immunitat cautelar. Ara bé, Llarena manté l'ordre de detenció nacional contra Puigdemont i Comín que, de fet, no s'ha aixecat mai des de finals del 2017. La defensa dels eurodiputats de Junts ha protestat diverses vegades per aquesta situació, però el Suprem va desestimar l'octubre del 2020 un recurs d'ells que demanava deixar sense efecte les ordres de detencions nacionals, ja que consideraven que eren incompatibles amb les immunitats europarlamentàries que sí que gaudien en aquell moment.
A la vista d’apel·lació, la defensa de l’expresident va demanar anul·lar les ordres nacionals de detenció i revocar el processament de Puigdemont i dels exconsellers perquè “s’adapti el procediment a la realitat gestada pel poder executiu i legislatiu” perquè “cap no és responsable del disbarat d’una reforma penal deplorable”.
Però la Fiscalia va respondre que l’única cosa que pretenien era “embolicar-ho més processalment per seguir plantejant noves batalles” als tribunals.
L'advocat de Puigdemont Gonzalo Boye ja ha lamentat que una vegada més la resolució s'hagi conegut abans a través dels mitjans de comunicació que pels canals oficials de la justícia. I ha piulat que "el que no podem dir és que el Constitucional no treballa...el recurs el vam presentar el 31 de juliol i ja està resolt... ni un judici ràpid és tan ràpid".
La reacció de Junts per Catalunya , en plenes negociacions per la investidura no s'ha fet esperar. En un missatge al seu compte de Twitter aquest dimecres al migdia, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha denunciat que "fa molts anys que la feina del TC és decorar una estratègia d'Estat contra l'independentisme" i que "aquesta estratègia no tanca per vacances".