Política

Política

Pendents de Junts

Executiva telemàtica dijous a les vuit del matí per dir ‘in extremis’ el vot a la mesa

La balear Francina Armengol guanya punts com a presidenta del Congrés tot i que Sánchez viu en el suspens

Puigdemont recepta perseverança negociadora

Feijóo vol la seva investidura el 29 d’agost

La popular Cuca Gamarra va alertar que tot el que no sigui investir Alberto Núñez Feijóo seria “canviar Madrid per Waterloo com a capital d’Espanya”, i ahir la matinera piulada de Carles Puigdemont des de la nova capital oficiosa de la governabilitat obria el ball: “Afrontar una negociació a través de declaracions públiques no és la nostra opció. Potser per això, a mesura que s’apropen dies decisius com el 17, creix el nerviosisme i puja la subhasta. I es disparen les especulacions. Paciència, perseverança i perspectiva.” Com que des del 23-J Junts homenatja L’art de callar de l’abat Dinouart, l’avís de Puigdemont convidava a l’hermenèutica d’esbrinar-ne el subtext. Més enllà d’evidenciar per primer cop que hi ha en marxa una negociació, en la qual hi ha implicats des del PSOE fins a Sumar, passant per ERC i Bildu, Junts celebrarà dijous a les vuit del matí una executiva convocada per Jordi Turull per decidir in extremis el vot a la mesa del Congrés. La cita és un test d’estrès per al PSOE i la legislatura: a partir de les deu hi ha en joc la presidència i vuit seients més (quatre vicepresidències i quatre secretaries) i qualsevol opció de tramitar una amnistia –un dels preus de l’independentisme– implica una majoria progressista de 5 (3 del PSOE i 2 de Sumar) a 4 (del PP). Així que tots estan pendents de Junts perquè tot depèn de Junts.

El càsting per a la presidència del Congrés viu les hores finals i el nom que guanya punts és el d’una dona plurilingüe i de tarannà conciliador, l’expresidenta balear Francina Armengol, però si hi ha algú devot de viure en el suspens i de desmentir pronòstics que depenen d’ell aquest és Pedro Sánchez. La presidència del Congrés és elegida per majoria absoluta (176 escons) a la primera o per més sís que nos a la segona, però en les dues votacions següents (la de quatre vicepresidents i la de quatres secretaris) cada diputat escriu el nom del candidat en una papereta i són elegits els quatre amb més vots. Com que la cinquena part dels 350 diputats és 70, aplegar 71 vots assegura un lloc a la mesa, però la gràcia del sudoku és maximitzar els vots de cada bloc i aquí el PSOE (121) i Sumar (31) necessiten una sincronització amb ERC (7) i Junts (7) que no pot ser improvisada sobre la marxa. Ras i curt: els de Gabriel Rufián i els de Míriam Nogueras han de saber a les deu del matí quin nom de diputat del PSOE o Sumar han d’escriure a la seva papereta perquè la suma del PP (137), Vox (33) i UPN (1) no els doni el disgust d’ocupar més de quatre seients. “A ningú se li escapa que és una suma complicada, però és una suma possible”, sosté Mertxe Aizpurua (EH Bildu), que va de bracet amb ERC i té interlocució amb el PSOE i amb Junts. “Pot ser més oportú el diàleg i la prudència que parlar de subhastes de cap tipus”, va dir la ministra d’Educació en funcions i portaveu del PSOE, Pilar Alegria, per restar aspror a les paraules de Puigdemont. La nova portaveu de Sumar al Congrés, la gallega Marta Lois, confirmava que “des del minut zero” hi ha converses entre l’espai de Yolanda Díaz i Junts. “L’amnistia no és un punt d’arribada. És un punt de partida per a la negociació, però no resol el conflicte amb l’Estat”, advertia l’exconseller Joaquim Forn a Catalunya Ràdio.

Evitar eleccions per Nadal

El PP, al seu torn, fa càbales amb el calendari a la mà i el seu pla és que el rei Felip VI obri la tanda de consultes el 21 d’agost i enviï Alberto Núñez Feijóo a una investidura el 29 d’agost. “Estem en plena presidència de la UE i com més aviat hi hagi un govern, millor”, sosté el coordinador general del PP, Elías Bendodo. La raó de fons del PP per a la pressa és el risc d’una repetició electoral com el 2016 o el 2019: si una investidura fallida –el destí de Feijóo– té lloc la primera, la segona o la tercera setmana de setembre, el rellotge dels dos mesos i de la convocatòria posterior al cap de 47 dies portaria les eleccions per Nadal, Cap d’Any o Reis. El suspens, però, el protagonitza Junts: es va dividir per la meitat en consultar a la militància l’adeu al govern (55,7% a favor i 42,4% en contra) i ara l’executiva viu l’hora de la veritat de decidir el vot en un escenari en què l’equidistància ja no hi té cabuda i la intriga ja no pot ser infinita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.