Política

“Mà estesa” de Junqueras a Junts per negociar amb Sánchez

El líder d’ERC subratlla que l’acord d’avui per la mesa del Congrés obre la porta a una llei d’amnistia, si bé el desvincula d’una possible investidura

El conseller Balcells celebra que la llengua, l’amnistia i el reconeixement de drets «tornen a tenir un cert horitzó»

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha ofert la “mà estesa” a Junts aquest migdia per negociar “de manera cooperativa” una eventual investidura de Pedro Sánchez, després de l’acord que, per separat, han tancat aquest matí ambdues formacions amb el PSOE per a la constitució de la mesa del Congrés. “Com més coordinats estiguem podrem anar més enllà i més de pressa”, ha certificat Junqueras, que ha negat que la primera entesa d’avui aplani el camí cap a la segona. «Cada cosa al seu temps», ha dit en declaracions després de l’acte inaugural de la 55a edició de la Universitat Catalana d’Estiu.

En tot cas, Junqueras ha celebrat l’acord assolit avui amb el PSOE, que ha qualificat de “positiu”, que inclou una comissió d’espionatge pel cas Pegasus, que “permetrà ajudar a lluitar contra l’espionatge d’Estat”, el compromís de promoure l’oficialitat del català al Parlament Europeu i al Congrés, i el d’avançar en la “plena desjudicialització a través de totes les eines legals i jurídiques”, quelcom que segons ell també implica “una llei d’amnistia”.

Durant l’acte prevei, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha celebrat també l’acord assolit tant per Junts com per ERC, que “fa que hi hagi un bri d’esperança” en el sentit que la llengua, l’amnistia i els reconeixements dels drets “tornen a tenir un cert horitzó”. “És enfocar un futur, i el país només ens té a nosaltres, hem de seguir collant”, ha conclòs Balcells, que també ha alertat que en cinc dels set territoris de parla catalana la dreta o la ultradreta són al govern “i el primer que fan és atacar la llengua i intentar confondre la població”. “Contra això, coneixement, intel·ligència compartida i no l’artificial”, ha receptat. Balcells, per cert, que és metge, ha hagut d’atendre abans un assistent que ha tingut un mareig a causa de la calor a l’exterior de la sala mentre s’estava fent l’acte inaugural.

En l’acte oficial, Junqueras ha pronunciat una aplaudida lliçó magistral sobre l’”exili immens” del 1939 –uns 300.000 catalans, el 10% de la població– especialment centrada en les circumstàncies històriques prèvies que hi van conduir, com la violència del cop d’estat franquista i la posterior repressió , que va fer que per a molts fos impossible tornar. Pel seu cantó, la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, ha destacat el seu treball com a “acadèmia de la llengua” que busca enfortir la unitat, “amb un model de normativa prou flexible i alhora prou ordenat perquè hi hagi l’adhesió dels parlants dels dialectes al model estàndard”. Cabré ha reivindicat que cal tendir cap a la unitat per contrarestar els atacs que pretenen debilitar la llengua, i ha augurat que d’aquí a 10 o 15 anys hi haurà un nou diccionari “on tots els parlants podran sentir-se identificats amb les paraules de la seva varietat”, si bé també ha reclamat que tothom ha de conèixer l’estàndard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.