Política

La Generalitat dedicarà el 2009 a recuperar la memòria dels exiliats durant el franquisme

Política

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat que la Generalitat dedicarà el 2009 a recuperar la memòria de l'exili. El símbol de la commemoració serà el vaixell Winnipeg, que va portar a Xile més de 2.000 exiliats republicans el 1939.
En el marc del seu segon dia de visita oficial a Xile, Saura ha viatjat fins a la ciutat de Valparaíso per homenatjar l'arribada de la nau que, gràcies a les gestions del poeta xilè Pablo Neruda, va permetre que centenars de famílies espanyoles, especialment catalanes, que provenien de camps de refugiats del sud de França, iniciessin una nova vida al país.

Acompanyat del ministre secretari general del govern xilè, José Antonio Viera-Gallo, de les autoritats locals i de 40 representants dels exiliats que van arribar a Valparaíso el 1939, Saura ha encapçalat un homenatge en el monòlit que recorda l'arribada del Winnipeg. El conseller ha dit que aquesta és "una de les històries de solidaritat més admirables i emocionants de la història i un exemple de solidaritat, pau i fraternitat".

Saura ha explicat que el govern català considera que homenatjar els refugiats del Winnipeg "és un acte de justícia i de reconeixement" per als exiliats i per a aquells que van fer possible l'arribada a aquest país sud-americà, "aquests xilens que els van acollir i Pablo Neruda mateix".

Ha assenyalat també que serà una ocasió "per representar i reflexionar sobre aquesta qüestió en un moment en què molta gent es veu obligada a fugir del seu país perquè no pot viure en un ambient de dignitat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.