Política

Trias diu que si Zapatero vol el suport de CiU ha de canviar el traçat del túnel del TGV

Suggereix a l'alcalde, Jordi Hereu, que no "s'obcequi amb aquest túnel al que s'oposen la majoria de barcelonins"

El president de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha advertit Zapatero que si vol comptar amb el suport de la federació nacionalista per governar després de les eleccions de març, haurà de canviar l'actual traçat del túnel del TGV pel centre de la capital catalana.

Davant el clar gest de complicitat a una futura entesa que José Luis Rodríguez Zapatero va fer a CiU i PNB en el seu balanç de legislatura de divendres passat, Trias, en una entrevista amb Efe, ha assegurat que la condició de modificar el traçat del túnel que passa al costat de la Sagrada Família i la Pedrera de Gaudí, és extensible a qualsevol partit, és a dir també al PP, que "necessiti CiU" per governar.

Per això, el també secretari general adjunt de CiU ha suggerit a l'alcalde, Jordi Hereu, que no "s'obcequi amb aquest túnel al que s'oposen la majoria de barcelonins", i que s'assegui a negociar una alternativa tal com es va aprovar en un ple municipal el mes de juliol passat.

En aquell ple, tots els grups menys el bipartit PSC-ICV, van rebutjar l'actual traçat subterrani per connectar les estacions de Sants i de la Sagrera.

Tot i això, Trias ha assegurat que encara que Hereu segueixi defensant el túnel del TGV ja projectat però encara no licitat, el seu grup no presentarà una moció de censura perquè creu que aquesta no sortiria endavant i perquè la tensió municipal no ha arribat a aquest extrem.

"No ens la plantegem perquè la perdríem i si la presentes és perquè o guanyaràs o perquè la situació s'ha fet insostenible, i a l'Ajuntament de Barcelona no hem arribat encara a aquest punt", explica Trias.

Tarannà "Poc democràtic"
L'actitud sobre aquest projecte exemplifica, segons el parer de Trias, el tarannà "poc democràtic" de l'alcalde, a qui acusa de no haver-se adonat que governa en minoria -només amb el suport d'ICV- i de paralitzar la trentena d'acords aprovats i que han estat impulsats per l'oposició en els sis mesos d'aquest mandat.

Encara que rebutjada la moció de censura, Trias recorda que el seu grup té en vigor un "ultimàtum" a l'equip de govern perquè en el termini de tres mesos -que expira el pròxim febrer- comenci a executar els acords impulsats per CiU i aprovats en ple o en comissió sense el suport del bipartit, ja que si no presentaran un recurs contenciós administratiu contra el consistori.

"L'actual equip creu poc en la democràcia; van guanyar les eleccions i han de governar, però això no vol dir que puguis fer el que et doni la gana", afirma Trias, que critica que el bipartit no hagi permès que els regidors de districte de Barcelona siguin dels partits més votats a cadascun d'ells, i hagin "imposat" els seus candidats.

El regidor anima Hereu que si considera que les iniciatives aprovades per l'oposició en contra del bipartit "no són legítimes", insti a anul·lar-les ell mateix, però que en cas contrari les assumeixi "ja que si no, nosaltres instarem a que les compleixi".

Segons el parer del president del grup de CiU, el 2007 ha estat per a Barcelona un any "gris" pel caos de Rodalies, la "gran apagada" i les seves seqüeles, amb una clausura també "trista" ja que el TGV, que havia d'entrar a l'estació de Sants el 21 de desembre, no va arribar finalment.

Per Trias, l'activitat municipal s'ha vist a més "hipotecada" per la proximitat de les eleccions generals.

"Estem en una situació de 'impàs', no es prenen decisions i molta gent s'està dedicant a dir: ja veurem què passarà després de març, el que demostra una total falta de lideratge", afirma Trias, que acusa Hereu d'haver-se equivocat en decidir governar en minoria amb ICV quan ERC va deixar el tripartit.

"El PSC no ha remuntat el descens que mostraven les enquestes, i amb Iniciativa, els seus companys de viatge, les coses no els van bé, no són un govern fort i no tenen les idees clares", diu Trias, per qui aquest equip municipal "no és ambiciós" i és "incapaç d'influir sobre el govern de la Generalitat o de l'Estat".

El president del grup de CiU no veu tampoc probable que les eleccions de març puguin produir canvis que facilitin un acostament de CiU amb el bipartit municipal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona