Política

Ibarretxe acusa Zapatero "d'estar a la defensiva" i afirma que no acceptarà "el no pel no"

Dues hores i mitja han estat reunits el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el lehendakari, Juan José Ibarretxe, a la Moncloa per intentar acostar les seves posicions respecte al referèndum que el lehendakari vol convocar de cara a l'any 2010.

Segons paraules d'ell mateix, Ibarretxe ha viatjat a Madrid, "amb un afany constructiu, amb la mà oberta" però ha trobat un Zapatero "a la defensiva i en un esquema totalment enrocat" davant les iniciatives aportades. També ha insistit que la seva proposta per al futur d'Euskadi "no és una ocurrència de lehendakari, quan són qüestions (identitat dels pobles, nacions, etc.) que fa temps que s'estan debatent al cor d'Europa".

Ibarretxe ha insistit que no acceptarà "el no pel no" de Zapatero i desitja que es doni una oportunitat al diàleg, ja que "és una oportunitat que s'ha de jugar amb determinació". També ha assegurat que ell "no té por".

Ibarretxe ha marxat de la trobada "amb la sensació que el Partit Socialista (PSOE) només té un projecte: el de celebrar eleccions al País Basc", fet que li impedeix pensar en "possibles solucions". Ha afirmat que "ha sentit pena" perquè des del partit socialista abans de celebrar-se la reunió ja la donaven com a fracassada.

Quant a ETA, Ibarretxe ha manifestat que "la banda terrorista és el més gran enemic perquè el poble basc faci el seu camí" i que s'ha de fer camí amb el diàleg entre els governs basc i espanyol, "per necessitat ètica i moral del poble basc". Ha remarcat que és necessari diferenciar la pau dels acords polítics i que la seva feina és arribar als acords polítics.
"El diàleg i l'esperança no poden estar a capritx de la banda", "ETA no m'ha de donar permís per parlar, negociar amb el govern espanyol", ha dit per ratificar el seu rebuig a les accions de la banda terrorista, i ha acabat dient que "ETA ha de desaparèixer". Ibarretxe també troba "inacceptable" que en el seu moment es negociés amb ETA i en canvi ara "no es pugui fer amb el lehendakari".

Ibarretxe també ha transmès al president del govern espanyol la seva queixa perquè després de 28 anys de l'aprovació de l'Estatut de Gernika, en la legislatura del govern Zapatero no s'ha transferit cap competència a la societat basca.

Per la seva banda, Zapatero, en la roda de premsa posterior a la trobada, ha manifestat la seva "reiterada voluntat de diàleg i entesa amb el govern basc".

Sobre la iniciativa d'Ibarretxe ha estat una altra vegada molt clar: "El govern espanyol no recolza cap proposta que no respongui a un acord entre els bascos i que camini fora dels camins de la Constitució i de l'Estatut de Gernika".

Malgrat que no s'ha arribat a concretar cap aspecte, Ibarretxe creu que l'acord amb el govern espanyol "encara és possible, necessari i convenient".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona
Política

El Parlament acorda tres senadors per a PSC i Junts i un per ERC i PP

barcelona
política

Els nous consellers del govern valencià del PP prenen possessió

barcelona
política

PSC i SOM presenten una moció de censura a Els Pallaresos

ELS PALLARESOS
Estats Units

Trump reapareix amb l’orella embenada i ovacionat a Milwaukee

Barcelona