Política

Mas veuria com "declaració de guerra" una llei electoral dissenyada contra els partits nacionalistes

El president de CiU tem que PSOE i PP pactin una reforma dirigida a "expulsar o disminuir el pes" dels partits perifèrics

El president de CiU, Artur Mas, ha advertit que consideraria una "declaració de guerra" per part del govern espanyol qualsevol proposta de reforma de la llei electoral dissenyada per "expulsar o disminuir el pes" de les formacions nacionalistes a les corts espanyoles.

Mas ha expressat la seva por a que el PSOE planegi pactar amb el PP una modificació legislativa per reforçar la seva presència parlamentària a costa dels nacionalistes, després que la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, anunciés aquesta setmana que promourà una subcomissió al Congrés per estudiar la reforma de la llei electoral.

"Si es tracta, com em temo, que populars i socialistes pactin una llei electoral per disminuir el pes dels nacionalismes o fins i tot per expulsar-nos de les institucions espanyoles, com alguns diuen, això seria un casus belli, una declaració de guerra en tota regla", ha alertat.

Segons Mas, "és una evidència que hi ha moltíssima gent del PP i del PSOE a les quals els agradaria molt canviar la llei electoral per gairebé expulsar als partits nacionalistes del Congrés. Encara no s'han atrevit a fer-ho però uns i altres han parlat molt d'això".

"Espero que Rodríguez Zapatero no es deixi arrossegar per aquests cants de sirena que moltes vegades han vingut des del PSOE i no es deixi impressionar ni influir per les pressions que puguin venir del PP", ha afegit. Mas ha advertit a més que un plantejament d'aquest tipus significaria "tancar la porta a qualsevol mena de col·laboració" de CiU amb el Govern de Rodríguez Zapatero. "No pots col·laborar amb qui t'intenta expulsar o disminuir. Només pots col·laborar amb qui et respecta com un igual", ha dit.

Davant un hipotètic intent de "pinça" entre PSOE i PP, Mas consideraria necessària una cimera de Galeuscat, la plataforma nacionalista que integren CiU, PNB i BNG, per plantejar la seva oposició a aquests plans i formular una alternativa. Mas ha assegurat que, malgrat tot, la seva formació no es tanca a estudiar determinats canvis a la llei electoral.

"Si volen canviar la llei electoral per millorar-la, perquè s'acabin les llistes tancades i la gent pugui arribar a votar els seus representants, estarem encantats de la vida, perquè ho portem dins del nostre programa electoral", ha explicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FEDERACIÓ RUSSA

Rússia respondrà a míssils dels EUA a Europa apuntant amb els seus la UE

BARCELONA
POLÍTICA

El PSC s’atribueix com a mèrit el retorn dels exiliats

barcelona
política

Rovira es retroba amb la militància d’ERC

barcelona

Desenes de morts per un atac israelià a un campament de refugiats a Gaza

BARCELONA
política

Els comuns reivindiquen el seu pes en un futur acord de govern

barcelona
ÀSIA

Ira a la Xina per una llei dels EUA que li reclama més autonomia per al Tibet

BARCELONA
política

Comín refreda l’opció d’un retorn conjunt i imminent amb Puigdemont

barcelona
GUERRA A GAZA

La UNRWA torna a rebre fons i pot continuar funcionant fins el setembre

BARCELONA
política

La investigació sobre el cas dels cartells no tanca la ferida a ERC

barcelona