Política

Sarkozy afronta amb fermesa i diàleg la vaga del transport

A la protesta dels sindicats s'hi han sumat els universitaris francesos, que es queixen contra una llei aprovada l'estiu

Els sindicats francesos van iniciar ahir al vespre la gran vaga indefinida dels transports públics per protestar per segona vegada contra la reforma dels règims especials de jubilació, que obligarà els treballadors del sector a cotitzar 40 anys per obtenir una pensió completa, en lloc dels 37 i mig actuals. Avui s'hi sumaran les empreses energètiques públiques i altres organismes afectats per la reforma, com l'Òpera de París. En principi, la vaga podria ser prorrogada dia a dia pels sindicats.
El president francès, Nicolas Sarkozy, va seguir exhibint ahir una postura d'extrema fermesa respecte a la reforma. "Conduiré aquestes reformes fins al final. Res em desviarà del meu objectiu. Els francesos les han aprovat", va advertir, tot recordant que era un compromís anunciat durant la campanya electoral.

No obstant, davant del perill d'una protesta prolongada, l'Elisi va decidir reforçar el diàleg amb els sindicats. Sarkozy va rebre a última hora els dirigents de les empreses públiques afectades per la reforma per instar-los a "obrir ràpidament el diàleg amb les organitzacions sindicals", segons el portaveu del president.

El ministre de Treball, Xavier Bertrand, es va reunir poc abans amb el secretari de la CGT, Bernard Thibault, principal sindicat entre els conductors de tren, que proposa restablir les negociacions i prorrogar-les durant un mes.

L'executiu francès sembla disposat a acceptar aquesta solució, que Bertrand va consultar des d'ahir a la nit amb la resta de sindicats, potser en vista de la magnitud que pot adquirir la protesta. La circulació del metro de París serà "gairebé nul·la", mentre que la companyia de trens ha previst fortes pertorbacions fins al cap de setmana.

A la protesta dels sindicats s'hi han sumat els universitaris francesos, que es queixen contra una nova llei aprovada l'estiu passat. Les facultats en vaga són minoritàries, però els conflictes entre manifestants i policia comencen a reproduir-se arreu del país. Ahir les forces de seguretat van desallotjar amb violència uns 200 estudiants de la Universitat de Nanterre, una de les més combatives.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.