Política

De la Vega diu que la proposta de Solbes és un punt de partida

CATALUNYA

La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat aquest divendres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la proposta de bases del finançament autonòmic que el vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, va presentar dijous, té caràcter ''inicial'' i serà objecte de debat al Consell de Política Fiscal i Financera, tot i que també ha advertit que el nou sistema haurà de vetllar perquè es mantingui la ''solidaritat''.

Segons De la Vega, les fortes crítiques expressades per Catalunya i altres territoris responen a la voluntat d'alguns governs autonòmics de ''negociar a l'alça''.

''En la fase que es comença sempre a parlar i a acordar un nou sistema de finançament els governs autònoms sempre volen negociar a l'alça'', però ''el govern ha de defensar també l'equilibri entre els interessos de tots els espanyols'', i la mala rebuda és fruit de l'equitat del sistema perquè ''la igualtat no acontenta a ningú''.
És la reacció de l'executiu espanyol a les fortes crítiques expressades per Catalunya i altres territoris a les bases del finançament presentades dijous per Solbes. El conseller Castells va qualificar la proposta de ''decepcionant, insuficient i preocupant''.

La vicepresidenta ha defensat la proposta de Solbes, que segons ha afirmat ''té en compte les necessitats de cada comunitat autònoma'', ''fixa criteris perquè existeixi una igualtat essencial en l'accés als serveis públics'', adopta el criteri de la població, i ''defensa la justícia i la solidaritat dels espanyols''.

No obstant, ha recordat que es tracta tan sols d'una proposta ''inicial'' que es debatrà el pròxim dimarts al Consell de Política Fiscal i Financera i que pot ser objecte de modificacions.

''El govern sempre està disposat a escoltar les demandes de les comunitats autònomes i a respondre amb respecte i lleialtat institucional'' ha dit, i atendrà les seves demandes ''sempre que es pugui i es mantingui la solidaritat amb la resta dels espanyols''.

Sense data
De la Vega també ha evitat comprometre's a tenir acordat el model abans del 9 d'agost, tal com diu l'Estatut. Segons ha apuntat, el ''desig'' del govern espanyol ''és que hi hagi un acord sobre el model abans del mes d'agost'' i farà ''tot el que estigui a les seves mans'' perquè sigui possible, però l'acord s'haurà de fer ''entre tots''.

Per aquest motiu ha evitat també donar una data de celebració de la Comissió bilateral d'assumptes econòmics i fiscals. De moment, ha dit, ''esperarem al resultat de les reunions i negociacions que s'estan duent a terme'', que ''seran més intenses en els pròxims dies''.

Amb tot s'ha mostrat convençuda que ''acabarà havent-hi acord'' perquè aquest és ''el desig de tothom'' i el que s'ofereix és ''un millor sistema'' que ''aborda de forma real els problemes de finançament de les comunitats autònomes''.

De la Vega també ha negat que les relacions entre els governs català i espanyol passin per una etapa d'allunyament a causa del finançament. Segons la vicepresideta els dos governs mantenen una relació de ''normalitat'', ''fluida'' i ''bona'', i ''estan treballant perquè hi hagi un acord''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.