Política

Zapatero diu que Catalunya està "més unida" que mai a Espanya "perquè ara ja té alta velocitat"

L'Estatut de Catalunya ha estat un dels temes centrals del debat entre Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero en el seu primer cara a cara televisat. El candidat socialista ha titllat el popular d'"apocalíptic" i ha assegurat que la descentralització és "bona per a tot Espanya", i ha garantit que no hi ha cap perill de fractura. De fet, en una de les rèpliques, l'actual president espanyol ha arribat a dir que "Catalunya està més unida" que mai a Espanya perquè "ara ja té [tren] d'alta velocitat".

Tanmateix, Rajoy ha insistit en el missatge que utilitza com a full de ruta: ha recordat que l'Estatut de Catalunya està qüestionat per set recursos presentats al Tribunal Constitucional i ha repetit diverses vegades que el president basc, Juan José Ibarretxe, ha convocat un referèndum d'autodeterminació per a l'octubre i que el "soci" del govern del PSOE Josep Lluís Carod-Rovira ha anunciat una consulta a Catalunya per al 2014. També ha acusat els socialistes d'aliar-se amb ERC i ICV per excloure el PP de la política catalana, i ha anunciat que el pacte del Tinell és "el tret d'intolerància més gran de la història democràtica d'Espanya".

En el primer bloc del debat, Rajoy i Zapatero s'han llançat mútuament una pluja de xifres que han utilitzat per sostenir les seves tesis principals: el líder del PP ha insistit que els ciutadans han perdut poder adquisitiu i Zapatero s'ha aferrat a la creació de tres milions de llocs de treball en els últims quatre anys, segons els seus càlculs, i a l'increment d'un 30% de les pensions mínimes.

En el segon bloc, Rajoy ha atacat amb la política d'immigració i Zapatero ha preferit parlar de l'augment de pensions i de beques per a estudiants. El líder del PP li ha retret al socialista que "no tenia la més mínima intenció de parlar d'immigració". En aquest terreny, ha repetit diverses vegades que en quatre anys s'ha doblat el nombre d'immigrants amb permís de residència i que al PSOE "no li ha importat si aquest increment comportava conflictes de drets". Quan s'ha decidit a respondre, el president espanyol ha criticat el popular perquè quan era ministre d'Interior del Govern d'Aznar se li van "colar" un milió d'immigrants sense papers.

Sobre terrorisme, Rajoy ha acusat Zapatero de "frivolitat" i d'haver donat accés a ETA "als ajuntaments i als parlaments amb els diners de tots", d'haver mentit i d'haver "dividit els ciutadans". Zapatero li ha replicat que sota el seu mandat ETA només ha matat quatre persones i ha afegit que lamenta "no haver pogut evitar aquestes morts". El president espanyol ha acusat el popular d'aferrar-se al tema d'ETA per fer-hi electoralisme.

Per recuperar-se d'haver estat atacat per la negociació fallida amb ETA, Zapatero ha buscat el recurs de recordar els dos punts més febles de la política exterior del govern de José María Aznar, al qual pertanyia Rajoy. Així ha recordat la recuperació per la força militar de l'illot de Perejil i la foto de les Açores d'Aznar, Bush i Blair pactant la guerra de l'Irak. Rajoy ha respons aleshores amb el mateix simplisme: ha dit que la política exterior espanyola del PSOE s'ha reduït a tractar amb Fidel Castro i Hugo Chávez. Aleshores l'encara president espanyol ha tornat a rememorar la seva defensa "patriòtica" d'Aznar davant de Chávez, el dia en què el rei Joan Carles I va acabar escridassant el president veneçolà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.