Política

Comença a rodar la primera línia de tren intercoreana

La primera línia ferroviària regular entre les dues Corees s'ha posat en marxa per al transport de mercaderies i amb la pau com a destí final. El tren, carregat de material de construcció, ha sortit de l’estació de Munsan, a Corea del Sud, i ha recorregut 17 km fins a la zona industrial de Kaeson, a Corea del Nord. La línia fa el trajecte els dies laborables i exclou el transport de passatgers.

El comboi ha estat acompanyat per delegacions polítiques de segon nivell per part dels dos països. Corea del Sud està immersa en la campanya de les eleccions presidencials, en què la qüestió de la reunificació ha quedat relegada perquè és l’assumpte que més divideix la ciutadania. Sí que hi ha, però, un interès general d’impulsar la connexió ferroviària amb Corea del Nord perquè les empreses sud-coreanes tinguin accés directe per terra a la Xina i a Rússia. Precisament l’únic transport de passatgers que està previst entre els dos països serà un tren especial pels Jocs Olímpics del 2008 que portarà fins a Pequín aficionats dels dos països.
Per als progressos sense precedents en les relacions bilaterals entre els dos països, ha estat clau la voluntat del president sortint de Corea del Sud, Roh Moo-hyun, d’utilitzar el final del seu mandat per facilitar l’obertura de Corea del Nord a canvi de reconèixer el liderat del dictador Kim Jong-il. La connexió ferroviària es va segellar en la cimera que Roh i Kim van celebrar l’octubre passat. En aquest encontre també van acordar potenciar projectes industrials conjunts i firmar un tractat de pau.

Corea del Nord està rebent cada vegada més reconeixement internacional des que el passat febrer va renunciar a la bomba atòmica. El president dels EUA, George W. Bush, va enviar la setmana passada a Kim una carta manuscrita qualificant-lo d’“estimat president”. També s’està negociant amb les autoritats nord-coreanes una gira per Corea del Nord de l’Orquestra Filharmònica de Nova York.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.