Política

Salgado diu que el procés al TC no frena l'aplicació de l'Estatut

La ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, ha assegurat aquest dimecres des del Senat que les reformes del finançament autonòmic i local requeriran un ''ampli consens'' que l'executiu espanyol ''demana i desitja'' per impulsar el procés.

La ministra també ha assegurat que el fet que hi hagi una decisió pendent sobre l'Estatut per part del Tribunal Constitucional ''no impedirà'' que continuï el seu desenvolupament, i ha recordat que el 14 de juliol es reuneix novament la Comissió Bilateral que ha de tancar nous acords.'

En la seva primera compareixença a la Comissió d'Adminstracions Públiques del Senat, Salgado ha afirmat que el seu executiu està fent un ''esforç'' per aplicar l'Estatut ''en el termini més breu possible'' i que, tot i que ''queda molta feina per fer'', el balanç de desenvolupament del text és ''positiu''.

En aquest marc, ha volgut deixar clar que el fet que la reforma estatutària sigui objecte d'un recurs al Tribunal Constitucional no en frena l'aplicació ''ni impedirà que continuem amb el treball previst''. ''L'Estatut és una llei en vigor aprovada al Congrés'', ha dit, ''i per tant ens obliga a tots''.

Finançament Local
Salgado també ha admès que els ajuntaments de l'Estat han assumit competències ''impròpies'' per a les què no reben partides, un fet que posa de manifest la necessitat d'impulsar un nou règim de finançament local que anirà acompanyat d'una nova norma de bases del Govern Local que ''aclarirà aspectes fonamentals per a l'autonomia, el funcionament i la consolidació de les competències de les entitats municipals''.

En aquest marc, Salgado també s'ha compromès a impulsar l'Estatut Electe Local, un instrument de la futura Llei de govern local que ha de servir per dignificar la figura dels regidors i crear una carta de drets i deures d'aquest càrrecs públics.

''Seguir impulsant l'ús de llengües cooficials''
Salgado ha volgut transmetre un alt grau de compromís respecte al model autonòmic que, segons ha apuntat, ha aconseguit 'reduir les diferències entre territoris i ha permès ''cohesionar'' l'Estat.

Segons ha assegurat, l'interès de l'executiu espanyol és el ''d'aprofundir en el reconeixement de la pluralitat i l'autogovern'', un procés, però, que ''exigeix un esforç i treball conjunt en el marc dels valors constitucionals''.

En aquest punt, la ministra s'ha compromès a ''seguir impulsant' l'ús de les llengües cooficials per part de les administracions públiques, i a promoure 'els valors del bilingüisme'' per ''garantir'' la ''no no discriminació de cap de les llengües oficials'' és a dir, ''ni de la cooficial de la Comunitat Autònoma, ni del castellà''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.