Política

Comença la cimera del G8 que ha d'abordar la lluita contra el canvi climàtic

El comunicat de la reunió no inclourà límits específics a l'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle

A par­tir d'avui i durant tres dies els caps d'estat i de govern del G-8, el països més desen­vo­lu­pats del món més Rússia, es reu­nei­xen al bal­ne­ari de Hei­li­gen­damm, a la ciu­tat ale­ma­nya de Ros­tock, per trac­tar, entre altres temes, de la lluita con­tra l'escal­fa­ment glo­bal.

Abans de l'inici de la cimera, el pre­si­dent nord-ame­ricà George W. Bush es reu­nirà amb la can­ce­llera ale­ma­nya Angela Merkel, que pre­si­deix la cimera del G-8, per inten­tar acos­tar posi­ci­ons en les polítiques medi­am­bi­en­tals, con­si­de­ra­des una pri­o­ri­tat per Berlín.

Bush arriba a la reunió de Ros­tock amb la pro­posta d'obrir un cicle de nego­ci­a­ci­ons amb les prin­ci­pals eco­no­mies mun­di­als, al marge de l'ONU, per fer front al canvi climàtic. Aquesta pro­posta de nego­ciar al marge de les Naci­ons Uni­des difícil­ment podrà ser accep­tada per Ale­ma­nya, que ja ha renun­ciat a fixar en aquesta cimera uns objec­tius con­crets de reducció de les emis­si­ons de CO2 a causa de les reticències nord-ame­ri­ca­nes.

El comu­ni­cat final de la reunió del G8, però, no inclourà límits específics a l'emissió de gasos que pro­vo­quen l'efecte hiver­na­cle, com desit­java la can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel, segons ha avançat avui un alt fun­ci­o­nari dels Estats Units.

"Fins que no tin­guem totes les parts asse­gu­des a la taula, no hi haurà cap objec­tiu" per reduir els gasos, ha dit Jim Con­naugh­ton, el prin­ci­pal asses­sor ambi­en­tal del pre­si­dent George Bush.

En decla­ra­ci­ons als peri­o­dis­tes, Con­naugh­ton ha des­car­tat que els EUA cedei­xin a la insistència ale­ma­nya dels que els 8 països més indus­tri­a­lit­zats del món es com­prom­tein a limi­tar el calen­ta­ment del pla­neta amb objec­tius pre­ci­sos.

Ale­ma­nya, però, compta amb el suport de diver­sos països. El Canadà, amb el suport del Japó, ha des­ta­cat la neces­si­tat de reduir a menys de la mei­tat les emis­si­ons mun­di­als de gasos d'efecte hiver­na­cle entre ara i el 2050. Nico­las Sarkozy, que s'estre­narà com a man­da­tari inter­na­ci­o­nal, ha fet també una crida perquè s'adop­tin acords con­crets i amb xifres.

Aquesta cita té també pre­vist reno­var el com­promís per aju­dar al desen­vo­lu­pa­ment de l'Àfrica, així com donar un impuls polític per rea­nu­dar les nego­ci­a­ci­ons de la Ronda de Doha per a l'alli­be­ra­ment del comerç inter­na­ci­o­nal a finals d'aquesta any.

Val a dir, però, que, ja abans de començar, el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, ha esde­vin­gut el pro­ta­go­nista de la cimera després d'adver­tir que Rússia podria diri­gir els seu míssils cap a Europa, en cas que els Estats Units segueixi enda­vant amb els seus plans de des­ple­gar a Europa cen­tral i ori­en­tal ele­ments del seu escut antimíssils.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.