Política

Congrés a Barcelona dels resistents contra el feixisme

D’àmbit internacional, reunirà dissabte uns 75 delegats exteriors

Homenatjaran les Brigades Internacionals

Coincidint amb els 85 anys de l’acte final de comiat a les Brigades Internacionals, que es va fer a Barcelona el 28 d’octubre del 1938, la seu de CCOO a la capital catalana donarà cabuda dissabte –si bé la inauguració es farà al Saló de Cent de l’Ajuntament– al XIX Congrés de la International Federation of Resistance Fighters, o Federació Internacional de Resistents (FIR), que agrupa des del 1951 entitats d’excombatents contra el feixisme de tot Europa. “Ens van demanar que l’organitzéssim nosaltres perquè coincidís amb l’homenatge als brigadistes, ja que consideren que és més necessari que mai reconstruir l’esperit solidari antifeixista d’aquella època”, explica Eduard Amouroux, de l’Amical de les Brigades Internacionals, que és una de les entitats catalanes que formen part de la FIR, juntament amb l’Amical de Mauthausen i l’Associació d’Expresos Polítics del Franquisme, que, per cert, segurament situarà el seu president, Carles Vallejo, a la nova junta directiva que es vota dissabte. En el transcurs del Congrés, es lliuraran els premis Michael Vanderborght, entre d’altres, a Liliana Segre, exdeportada al camp de Birkenau, i a les lluitadores antifeixistes Teresa Alonso i Delfina Tomàs. La FIR, fundada el 1951 a Alemanya per fer valer les reivindicacions dels resistents i de les víctimes del feixisme i el nazisme, treballa avui per potenciar la memòria democràtica com a eina per prevenir el ressorgiment dels totalitarismes.

Al congrés, en què també intervindrà la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, s’hi han acreditat 75 delegats provinents de l’exterior, la majoria dels quals ja són descendents i amics dels que al seu dia van entrar en combat en algun dels conflictes bèl·lics. Coincidint amb això, a més, vindrà tot un grup de Parma, ciutat molt significativa en la lluita antifeixista, que dilluns serà en un acte al castell de Castelldefels, que havia estat presó de brigadistes en la Guerra Civil. Tots ells també està previst que participin diumenge al matí en el tradicional homenatge a les Brigades Internacionals que des de fa 26 anys en aquestes dates es fa al monument a la brigada Lincoln, a la rambla del Carmel de Barcelona, en què hi haurà diversos parlaments i una ofrena floral.

El comiat popular, a la capital

El comiat popular a les Brigades Internacionals va tenir lloc dissabte farà 85 anys a Barcelona. Enmig d’un bany de masses d’entre 200.000 i 300.000 persones, segons les cròniques, amb catifes i rams de flors, banderes i pancartes d’agraïment i record als batallons, i tot un desplegament de l’aviació republicana per garantir-ne la seguretat, els brigadistes van desfilar, sense armes, des de l’actual passeig de Gràcia, per la Diagonal fins al Palau de Pedralbes, on se’ls va oferir un dinar d’homenatge. En una tarima d’autoritats on hi havia els presidents català, Lluís Companys; del govern espanyol, Juan Negrín, i de la II República, Manuel Azaña, va destacar l’històric discurs de Dolores Ibárruri, La Pasionaria, en què va dir als soldats que, si no podien tornar a casa, serien sempre acollits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.