Política

Crisi i mort a Bagdad

La decisió sunnita suposa el segon revés als esforços de Maliki de formar un govern d’unitat nacional en pocs dies

L’Iraq va viure ahir una jornada marcada per un altre bany de sang a Bagdad i per una crisi de govern que posa en evidència la fràgil situació política del país. En total, 73 persones van perdre la vida en una cadena de tres atemptats suïcides al centre de la capital iraquiana.

En l’acció més mortífera, cinquanta persones han mort en esclatar un camió cisterna carregat amb benzina i explosius en una gasolinera del barri de Mansur. 23 iraquians més van morir en dos atacs amb cotxe bomba en zones comercials dels districtes de majoria xiïta de Karrada i Dura.

La nova matança ha coincidit amb l’anunci del Front de Convergència Iraquià, la principal coalició de partits àrabs sunnites, que abandonen el govern del primer ministre, Nuri al-Maliki, perquè no ha satisfet les seves demandes. “Els viceprimer ministre i els sis ministres presentaran la dimissió”, ha confirmat el ministre sunnita Rafie al-Issawi.

Milícies xiïtes
La sortida dels sunnites del govern arriba una setmana després de l’ultimàtum del Front a Maliki perquè demostrés el seu compromís de desarmar les milícies xiïtes i aturés les detencions arbitràries de sunnites a mans de les forces de seguretat. Els sunnites també han denunciat que se senten marginats en el gabinet controlat per la coalició de partits xiïtes que el desembre del 2005 va guanyar les eleccions per una àmplia majoria.

“Els nostres 44 parlamentaris seguiran assistint als plens i el Front continuarà actiu amb l’esperança de veure la reforma del procés polític i la fi de les divisions sectàries”, ha declarat Issawi, que ha amenaçat que “si els altres partits no són seriosos, ens pensarem si seguim participant en el procés polític”.

Segon boicot polític
Aquest és el segon boicot polític d’enguany del Front, que al juny va suspendre la participació al Parlament en protesta perquè els xiïtes van rebutjar la reelecció com a president de la cambra del seu candidat, que havia estat apartat del càrrec acusat de partidisme, d’haver ordenat apallissar un diputat i de justificar el terrorisme.

La decisió sunnita suposa el segon revés als esforços de Maliki de formar un govern d’unitat nacional en poques setmanes, després que a l’abril els sis ministres del bloc fidel al clergue xiïta Moqtada al-Sadr es passessin a l’oposició. A partir d’ara es complicarà el procés de reconciliació nacional que ha de posar fi a la violència. Precisament ahir es va saber que el mes passat van morir 1.653 civils iraquians, un terç més que el mes anterior. Les dades van ser facilitades per tres ministeris iraquians.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.