Egipte obre el pas de Rafah per a una evacuació limitada
Per primer cop des de l’inici del conflicte, la frontera sud permet la sortida de la Franja de palestins ferits i amb doble nacionalitat
Per primer cop des que va esclatar el conflicte entre Israel i Hamàs el 7 d’octubre, Egipte ha obert aquest matí el pas fronterer de Rafah per a una evacuació limitada de civils de la Franja de Gaza. Segons publiquen mitjans internacionals com Al Jazeera o The Guardian, una vuitantena de palestins ferits i un nombre indeterminat d’altres amb doble nacionalitat han pogut travessar la frontera pel sud.
Desenes d’ambulàncies també han entrat a Gaza per traslladar els ferits a hospitals egipcis, segons testimonis i mitjans egipcis recollits per Efe. Per ara, es desconeix el nombre total de persones que haurien estat evacuades.
Els mitjans locals subratllen que l’obertura del pas de Rafah és fruit d’un acord entre les autoritats egípcies i israelianes, amb la mediació de Qatar i Estats Units, per tal que puguin sortir unes 500 persones que tinguin passaport estranger.
Egipte, que està radicalment en contra del desplaçament de refugiats palestins al Sinaí egipci, ha acusat reiteradament Israel d’imposar restriccions a l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza d’on tampoc permet, acusa, que en surtin estrangers. Les autoritats egípcies sí que estan disposades a permetre que els estrangers creuïn el pas fronterer sempre que després es traslladin als seus respectius països.
Avui fa 25 dies de l’inici del conflicte i la guerra està lluny d’amainar. L’exèrcit israelià ha assegurat avui que ha atacat més d’11.000 objectius de Hamàs. S’ha referit també a l’atac al camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, on les bombes israelianes han deixat almenys 145 morts, molts d’ells dones i nens. Segons un portaveu militar, entre les víctimes hi ha “més de 50 terroristes”. La incursió terrestre de les tropes de Netanyahu va acabar dimarts amb nou baixes de soldats israelians, segons l’exèrcit, mentre que Hamàs afirma que en l’atac al camp de Jabalia han mort set ostatges. Des que va començar la guerra han mort 1.400 persones en l’atac de Hamàs del 7 d’octubre i més de 8.500 residents a la franja de Gaza com a conseqüència de l’ofensiva israeliana.
La guerra es trasllada també a la diplomàcia –Bolívia ha anunciat aquest dimecres que trenca relacions amb Israel– i a les comunicacions. L’operadora palestina Paltel ha anunciat avui una nova interrupció de totes les comunicacions i del servei d’internet a la Franja de Gaza perquè les línies internacionals que s’havien connectat diumenge de nou tornen a estar tallades. També té un impacte insòlit en el mitjans de comunicació que cobreixen la guerra dins la Franja. Reporters sense fronteres ha presentat una denúncia davant del Tribunal Penal Internacional contra l’exèrcit israelià i contra Hamàs per crims de guerra. La denúncia contra Israel la justifiquen per l’assassinat de vuit periodistes palestins en els bombardejos i la destrucció “intencionada, total o parcial”, de les seus de més de 50 mitjans de comunicació a Gaza. A Hamàs l’acusen d’haver assassinat un periodista israelià que informava de l’atac a un kibutz. 34 periodistes han mort des de l’inici de la guerra.