Política

CULTURA

Mor Honorat Ros, històric membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Va ser un lluitador incansable perquè el català arribés a totes les escoles del País Valencià

El membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Honorat Ros i Pardo (Vinalesa, 1940), va morir ahir a l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi als 83 anys. Va ser membre de l’acadèmia durant vint anys (2001-2021). El mestre i activista va ser un dels impulsors de l’escola en català al País Valencià. De fet, va formar part del grup d’acadèmics que feien llibres de text en català per a les escoles coordinat per Manuel Sanchis Guarner. Entre les personalitats que han lamentat la seva mort hi ha l’expresident de la Generalitat, Ximo Puig, i l’antic conseller de Cultura Ciprià Ciscar, que va treballar al seu costat en la lluita per la normalització de la llengua al País Valencià, unes polítiques ara en retrocés pel retorn del PP i l’arribada de VOX a les institucions.

Abans de convertir-se en mestre Ros va estudiar al seminari per convertir-se en mossèn, però després del seu primer destí, a Torrent, va deixar la carrera sacerdotal per implicar-se en la lluita per la llengua. El 1974 va completar també la llicenciatura de magisteri a la Universitat de València i es va especialitzar en l’ensenyament de català. Més tard també es va graduar en Filosofia i lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona (1996).

Ros va participar en el Pla Experimental d’Ensenyament del Valencià (1978-1980) com a mestre de català en una escola de primària a Montroi (Ribera Alta). També va ser membre del moviment de mestres que va fundar el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià, un grup molt actiu en la reclamació que el català arribés a l’ensenyament a totes les escoles.

L’acadèmic també es va integrar a la Conselleria d’Educació en el govern del Partit Socialista del Partit Valencià, on va exercir càrrecs relacionats amb l’ensenyament de la llengua. Va ser un dels impulsors de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (1982). Més endavant seria el cap de l’Àrea de Coordinació Lingüística de la Direcció General de Política Lingüística (1991-1992).

Ros també va ser regidor a l’Ajuntament d’Alcàsser pel PSPV (l’Horta Sud), on residia habitualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia