Política

Abbas s'endú de París més diners dels que demanava

La comunitat internacional va aconseguir reunir ahir més de 5.100 milions d’euros per contribuir a la creació d’un Estat palestí en els pròxims tres anys, una xifra molt superior als 3.800 milions que el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, havia sol·licitat per finançar el seu pla de reforma econòmica i modernització institucional. “Sense aquest suport, estaríem abocats a una catàstrofe total”, va explicar ahir Abbas.

Aquesta extraordinària inversió és el fruit dels esforços econòmics dels més de 60 països reunits a la conferència de París, la primera celebrada després de la represa del procés de pau iniciada fa tres setmanes a Annapolis (EUA). La cimera pretenia reunir fons per aplicar el pla de mesures dissenyat pel primer ministre palestí, Salam Fayyad, que pretén construir infraestructures, renovar els serveis i millorar la vida quotidiana dels palestins.
Si bé el primer objectiu de la conferència era el finançament econòmic, les qüestions polítiques també van estar a l’ordre del dia. Abbas va saludar les contribucions econòmiques, però va recordar el que espera dels israelians: l’aturada de “totes les activitats de colonització sense excepció”, l’aixecament de les colònies erigides des del 2001, la reobertura de les institucions palestines a Jerusalem, la interrupció de la construcció de la barrera de separació i l’alliberament de presoners polítics.

Per la seva banda, el president francès, Nicolas Sarkozy, va proposar el desplegament d’una força internacional als territoris palestins “quan arribi el moment i es reuneixin les condicions necessàries” que tindria l’objectiu de “donar suport als serveis de seguretat palestins”. Sarkozy va demanar la retirada d’Israel de Cisjordània, però també va exigir als palestins “respecte a la llei i l’ordre”.

“Declaració de guerra”
La proposta de Sarkozy va ser rebuda amb irritació pel moviment islamista Hamàs, que controla la franja de Gaza. “Donem suport a tot tipus d’ajut al poble palestí, financer o d’un altre tipus, però la conferència de París és una perillosa conspiració”, va dir el portaveu de Hamàs, Fawzi Barhoum. “Considerem que es tracta d’una ingerència flagrant en els afers interiors i d’un pla destinat a arruïnar la tria democràtica dels palestins”, va afegir, mentre un altre portaveu titllava de “declaració de guerra” la cimera.

Hamàs va ser l’únic absent d’una conferència a la qual van assistir també la cap d’Exteriors israeliana, Tzipi Livni, així com la secretària d’Estat nord-americana, Condoleezza Rice, que va qualificar la cimera com “l’última esperança del govern palestí per escapar de la fallida”. Els EUA van contribuir-hi amb 380 milions d’euros, mentre que la Comissió Europea en va desbloquejar 450.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.