Política

Política

Xabier Zumalde, primer dirigent militar d’ETA (1965-1976)

Autor de diversos llibres de la història d’ETA durant el franquisme

L’exdirigent militar d’ETA Xabier Zumalde Romero, més conegut com El Cabra, va morir ahir, diumenge, a l’edat de 85 anys, segons han informat diversos mitjans del País Basc.

Neix en plena Guerra Civil al municipi d’Amorebieta-Etxano (País Basc). A l’edat de 15 anys, ja va ingressa a la plantilla de l’empresa metal·lúrgica Izar. Durant aquesta etapa a la fàbrica, comença a mostrar els dots de manetes fabricant peça a peça un fusell Winchester. Amb la majoria d’edat, es fa voluntari del tercer regiment de caçadors alpins d’Osca, en què es converteix ja en un expert en armes. El seu primer contacte amb ETA és arran d’una detenció de la policia espanyola en què l’anomenen abertzale de manera despectiva. A partir d’aquesta detenció, Zumalde, amb 22 anys, comença a interessar-se en l’organització clandestina Euskadi Ta Askatasuna (ETA) i s’hi acaba unint. L’any 1965, després de la celebració de la IV Assemblea, on es decideix validar l’ús de la violència, és assignat com a primer responsable militar. En aquest moment, s’inicia la lluita armada de la banda. Entre aquelles primeres accions, en què participa, hi ha la conquesta de la localitat de Garai (1 de maig del 1966), en què Zumelda encapçala un grup conegut com Els Cabres i assoleixen l’ocupació durant unes hores d’aquest municipi biscaí. Altres accions que du a terme són sabotatges de companyies elèctriques i de comunicació, pintades a la via pública i la col·locació d’ikurrins. L’any 1976, després que el dictador feixista Francisco Franco morís, Zumalde decideix fer un pas al costat, deslligar-se de les accions violentes i abandonar l’organització.

Durant els anys posteriors, es va dedicar a escriure diversos llibres vinculats a les seves vivències, com ara Mi lucha clandestina en ETA i Las botas de la guerrilla. Una de les últimes aparicions públiques va ser ara fa dues dècades, en la inauguració d’una exposició sobre ETA durant l’època franquista que va aixecar diverses crítiques i que va acabar sent censurada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El ‘pla Ruanda’ dels conservadors va costar 830 milions d’euros

barcelona
política

Maragall deixa ERC per prendre “distància crítica” de l’afer dels cartells

barcelona
guerra a europa

Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán

barcelona
estats units

El Servei Secret reconeix errors en l’atemptat a Trump

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu agraeix el suport de Biden abans d’iniciar el viatge a Washington

barcelona
estat espanyol

El jutge cita Sánchez com a testimoni en la investigació de la seva esposa

barcelona
Patrimoni

Barcelona i l’Arquebisbat acorden rehabilitar la Capella dels Segadors

Barcelona
política

Amnistiats els encausats pel tall a les vies de l’AVE el primer aniversari de l’1-O

girona
política

Els governs català i espanyol avancen en el compliment de la “carpeta zero”

barcelona