Política

El PKK lliura als EUA els vuit soldats turcs segrestats per afluixar la tensió amb Ankara

Els rebels kurds es mostren disposats a negociar

El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) va deixar ahir en llibertat els vuit soldats turcs capturats el mes passat durant una ofensiva guerrillera a la frontera amb l’Iraq en què van morir una dotzena de soldats més. Segons informacions facilitades per l’agència de notícies kurda Firat, el PKK va lliurar als Estats Units els soldats a la ciutat iraquiana d’Arbela, la capital del Govern Regional del Kurdistan, i al vespre el govern turc va confirmar que els militars havien tornat al seu país. El PKK diu que no ha rebut cap contrapartida i ha volgut presentar l’alliberament dels soldats com un gest de bona voluntat. “Si Turquia abandona l’opció militar, estem disposats a negociar”, va assegurar ahir un portaveu guerriller.

L’atac en què el PKK va segrestar els vuit turcs va encendre els ànims de l’exèrcit i l’opinió pública d’aquest país, que des d’aleshores reclama al govern que ordeni una ofensiva militar contra les bases que els independentistes kurds tenen al nord de l’Iraq i des d’on preparen les seves incursions a Turquia.

Pressions internes
En resposta a les pressions internes, Ankara ha concentrat més de 100 soldats a la frontera turco-iraquiana i ha acusat reiteradament Bagdad i Washington de no fer res per evitar l’activitat del PKK a l’altra banda de la frontera. Per la seva banda, els líders kurds de l’Iraq han reaccionat alineant-se amb Turquia, han tallat les vies de subministraments del PKK i han clausurat les oficines d’un partit polític proper als rebels. Amb tot, Ankara troba que aquests moviments són insuficients i ha decretat sancions econòmiques contra el nord de l’Iraq per forçar més implicació de les autoritats kurdes locals en la lluita contra el PKK.

Reunió d’Erdogan i Bush
L’alliberament dels soldats turcs podria ajudar a rebaixar la tensió a la zona i arriba precisament la vigília de la trobada que mantindran avui a Washington el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, i el president dels Estats Units, George W. Bush. La reunió es preveu crucial perquè Ankara recuperi la confiança en l’aliat nord-americà, que s’oposa a una intervenció militar turca a l’Iraq que podria desestabilitzar la regió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.