Política

El Partit Popular Europeu demana un debat urgent sobre l’amnistia a Estrasburg

Insisteixen que el pacte PSOE-Junts “amenaça l’estat de dret”

PP i Cs envien una carta als dirigents europeus alertant sobre “les implicacions legals i polítiques” de l’acord

La Comissió Europea, a l’espera que el govern espanyol informi sobre la llei d’amnistia

Continua l’intent de la dreta per portar el tema de l’amnistia a Europa. El Partit Popular Europeu (EPP) ha sol·licitat que el pacte a Espanya entre el PSOE i els partits independentistes es porti a debat al pròxim ple del Parlament Europeu, a Estrasburg. A través d’un comunicat fet públic avui, els populars europeus afirmen que l’acord que garanteix la investidura de Pedro Sánchez “amenaça l’estat de dret” a Espanya i subratlla que la separació de poders i la independència del poder judicial “no es pot sacrificar simplement per formar una majoria de govern”.

Segons ha detallat el president de l’EPP, Manfred Weber, la formació està “extremadament preocupada pel deteriorament de l’estat de dret a Espanya”. “Les provisions del pacte d’amnistia que s’han signat posen en risc la separació de poders i la independència judicial”, reitera.

En aquest sentit, Weber recorda que diverses associacions judicials i patronals ja han mostrat objeccions al pacte, un fet que “s’hauria de tenir molt en compte”.

En la mateixa línia, Weber critica que l’acord inclogui els casos de ’lawfare’, “obrint la porta a la interferència del poder legislatiu en el poder judicial”. El líder assegura que es tracta d’un cas “sense precedents” i fa una crida a les institucions europees “com a espai de democràcia i llibertat” perquè aturin “un pacte que viola l’estat de dret i la igualtat dels ciutadans espanyols”.

Un cop presentada la sol·licitud, les diferents formacions del Parlament Europeu es reuniran al llarg de la setmana per acordar l’agenda. En funció dels suports que reuneixi la proposta, s’acordarà o no la celebració del debat. Està previst que la decisió es prengui, com a molt tard, aquest dijous, coincidint amb la conferència de presidents dels grups parlamentaris.

En cas que no hi hagués un suport suficient, l’EPP o un altre grup podrien igualment demanar canvis en l’agenda durant l’obertura de la sessió del ple, que començarà el dilluns 20 de novembre.

Carta del PP i Cs

A banda de la petició dels populars europeus, tant el Partit Popular (PP) com Ciutadans (Cs), igual que va fer la setmana passada el Consell General del Poder Judicial, han enviat una carta diferents líders de la Unió Europea per advertir-los sobre “les implicacions legals i polítiques” de la llei d’amnistia, demanar-los que “segueixin de prop” la iniciativa i “salvaguardin els principis fonamentals de la Unió”.

La missiva ha arribat al president del Consell Europeu, Charles Michel; a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen; a l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell; a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, a diversos comissaris europeus i a les direccions dels grups de l’EPP i Renew, on es troben el PP i Cs, respectivament.

Segons les dues formacions, “Espanya està a punt de caure en la crisi institucional i política més important dels últims sis anys” per una amnistia que “marcarà l’inici d’una era de desestabilització política i una clara degradació dels fonaments d’un estat democràtic”.

És per això que insten a les institucions europees a “supervisar tot allò relacionat amb les preocupacions plantejades per tots els grups especialitzats i la llei d’amnistia en general” i que la UE “prengui mesures per protegir l’estat de dret”.

La Comissió Europea -que la setmana passada, a través del comissari Reynders va enviar una carta al govern espanyol sobre la futura llei d’amnistia- ha apuntat aquest dilluns que espera de rebre més informació sobre la proposta de llei.

“Encara no s’ha posat sobre la taula un esborrany, i estem esperant els moviments de les autoritats espanyoles”, ha manifestat el portaveu de la presidenta de l’executiu, Eric Mamer, en una atenció als mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.