El govern de l’Estat envia als 27 una nova proposta d’oficialitat del català
Demà es reuneixen però no es prendrà cap decisió sobre les llengües cooficials
El govern espanyol ha enviat a la resta de països la “proposta adaptada” de la petició per incloure el català, el basc i el gallec en el règim lingüístic de la Unió Europea (UE). L’enviament de l’actualització de la proposta restava pendent des de la darrera reunió de ministres d’Afers Europeus i Exteriors. El grup de ministres tornaran demà a abordar la petició d’oficialitat de les tres llengües. Segons apunten fonts diplomàtiques i recull l’ACN, en la reunió s’espera que es faci un “estat de la qüestió”, tal com també apareix a l’agenda de la trobada, però en cap cas prendrien la decisió definitiva.
Després de la darrera reunió de ministres d’Afers Estrangers de l’octubre, el ministre d’Exteriors i UE, José Manuel Albares, va anunciar que es faria arribar a la resta de països una “proposta adaptada” per tal de calmar els dubtes d’alguns països sobre la possibilitat que altres llengües minoritzades puguin utilitzar aquest cas per demanar l’oficialitat. L’actualització, va dir Albares, tenia com a objectiu deixar clara l’especificitat del cas d’aquestes tres llengües, tot remarcant la seva protecció legal a l’Estat. Això barraria el pas cap a l’oficialitat a altres llengües minoritzades que no tenen aquest mateix reconeixement, i superaria alguna reticència estatal.
Pel que fa al finançament de l’oficialitat, Albares va afirmar ahir que l’informe, que ha d’apuntar el cost de la iniciativa que ja s’ha compromès a assumir Espanya, podria trigar mesos. A diferència de les dues trobades anteriors, el ministre d’Exteriors no assistirà a la reunió del Consell d’Afers Generals. Si que serà a Brussel·les la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret.
Un cop estiguin enllestits els informes sobre com l’Estat espanyol finançarà les traduccions i el de la Comissió Europea sobre l’ampliació de l’oficialitat, llavors ja es durà a l’aprovació, ja durant l’any 2024.